Notícies
Foto: www.balldelsantcrist.cat
14 de gener del 2016
El Ball Parlat del Sant Crist de Salomó es representarà a Montserrat
La funció tindrà lloc el 24 d’abril a la basílica del monestir, l’entrada serà gratuïta i se sumarà a les quatre escenificacions habituals
El Ball del Sant Crist de Salomó ja escalfa els motors d’una nova temporada. Un any que es presenta, novament, amb alguns canvis i un atractiu programa d’actes que el complementa. El més destacat i que a dia d’avui ja es treballa des de diversos sectors de l’entitat és la representació de l’espectacle a Montserrat. Una funció que tindrà lloc el diumenge 24 d’abril a la tarda a la basílica del monestir.

La darrera Assemblea Ordinària de l’Associació, que s’ha celebrat el passat 9 de gener, ha acceptat la proposta inicial de la Junta Directiva. I de fet, des de llavors que ja es treballa en aquesta línia. Ara, la direcció artística d’aquest Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional estudia quina és la millor manera de posar en escena cada quadre. Segons Raimon Casals, Mestre del Ball, “és tot un repte i motiva molt poder escenificar l’obra fora de casa”. Casals, però, ha afegit que “caldrà tenir en compte i estudiar bé les característiques de l’espai perquè tant l’espectador com els mateixos membres del Ball quedin satisfets amb la funció”. Amb això, la direcció artística de l’obra ha sentenciat que “l’essència principal del Ball Parlat es mantindrà a Montserrat”.

Una impressió que ha compartit Joan Boronat, president de l’Associació Ball del Sant Crist, qui ha recordat en declaracions a Altafulla Ràdio que aquest espectacle d’arrels medievals “sortirà per segona vegada del municipi en tota la seva història més que centenària”. I és que ja es va posar en escena a la Catedral de Tarragona l’any 1992 amb motiu dels actes de commemoració del 900 aniversari de la Seu Metropolitana. Boronat ha destacat “el prestigi que suposa poder apropar a un lloc tan emblemàtic com és Montserrat un dels trets d’identitat de Salomó”. El president de l’entitat, a més, qui ha qualificat la notícia com a “fita històrica”, ha explicat que aquesta funció serà “un revulsiu per a la gent que intervé al Ball del Sant Crist”.

La posada en escena en aquest marc és fruit de les converses que els darrers mesos han mantingut l’Associació Ball del Sant Crist i l’Ajuntament de Salomó amb el Santuari de Montserrat. Un acord que ha estat possible després que el mateix Pare Abat de Montserrat, Josep M. Soler, es desplacés fins a Salomó el passat mes de maig per conèixer el poble i la seva Festa Major en honor al Sant Crist i hi descobrís el Ball Parlat.

La persona que en tot moment ha liderat les negociacions ha estat el monjo de la comunitat benedictina de Montserrat, Bernabé Dalmau, qui fa dues temporades, convidat per la Directiva de l’Associació, va assistir a la representació. Dalmau va assegurar que s’havia “emocionat en diferents moments de la representació per l’emotivitat de les escenes”. El monjo de Montserrat, a més, va destacar “el fet que el Ball del Sant Crist aglutini tantes persones de diverses generacions” i va animar a que “la representació sigui per molts més anys un dels símbols que identifiqui Salomó”.

A aquesta funció especial l’entrada serà gratuïta. La representació se sumarà a les quatre ja habituals del mes de maig que tenen lloc al temple parroquial de Salomó, i que enguany escauen els dies 1, 8, 15 i 22.
oan Boronat, president de l’Associació Ball del Sant Crist
Social
Et recomanem
Visites a la Vil·la romana dels Munts
Instal·lacions obertes de dimarts a diumenge
Més informació a www.mnat.cat
Visites guiades a la Vila Closa d'Altafulla
Cada primer dissabte de mes a les 11:00h.
Reserves a l'Oficina de Turisme d'Altafulla i al 977 651 426
Taller d'alimentació terapèutica
Cada dijous a les 18:00h. a la sala Teresa Manero
Informació i inscripcions a mriambau@altafulla.altanet.org
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla