Notícies
25 de gener del 2016
El Pressupost Municipal centrarà el primer ple ordinari del 2016 de l’Ajuntament d’Altafulla
La sessió, que tindrà lloc aquest dilluns a les 20h, preveu aprovar uns comptes de gairebé 9 milions d’euros
El Pressupost General de l’Ajuntament d’Altafulla per a l’exercici 2016 s’elevarà finalment fins els 9 milions d’euros. La partida ordinària corresponent a la despesa corrent, al capítol 1 de personal, i a les regidories, entre d’altres, es mantindrà en els 7 milions d’euros. El salt fins la nova xifra dels 9 milions vindrà donat per una variació en el capítol de crèdit, que s’incrementa en 1.390.000 euros. Una mesura “puntual”, segons el regidor d’Hisenda, Jordi Molinera, que permetrà mantenir els criteris de contenció, d’estabilitat de les arques municipals, i de garantia dels serveis essencials que presta el consistori a la ciutadania. La seva aprovació està prevista aquest dilluns a les 8 del vespre en el marc de la sessió ordinària del ple de la corporació, la primera del 2016.

A aquesta partida de pràcticament 1,4 milions d’euros se li suma una subvenció de la Diputació de Tarragona de 250.00 euros, que s’hauria de destinar a la remodelació del carrer Via Augusta del Barri Marítim en el marc de la celebració dels Jocs Mediterranis Tarragona 2017. Segons el responsable de l’àrea econòmica, un “tema de discussió” en la Comissió d’Hisenda. Reconeix que “és una proposta més d’AA-E que de l’EINA”, ja que ells consideren que “hi ha molts altres projectes pendents al municipi com ara la Vila Closa, el casal La Violeta, o la Biblioteca, que també cal posar sobre la taula”. En aquest sentit, ha volgut distingir “aquells projectes que agradaria fer d’aquells que són prioritats”. En un primer moment, la partida s’inclou en el capítol de Patrimoni sota el títol ‘rehabilitació de carrers’; però la intenció –segons Molinera- és anar segmentant-la a mesura que es vagin determinant aquests projectes.

En referència a aquestes declaracions, l’alcalde, Fèlix Alonso, ha explicat que des d’AA-E “estan d’acord en definir les prioritats, i no descarten en absolut altres actuacions un cop es tinguin els projectes sobre la taula”. En aquest sentit, el batlle ha sentenciat el 2016 com l’any del Barri Marítim; el 2017, l’any de la Vila Closa; i el 2018, l’any de l’Antic Hospital.

Una de les principals novetats en l’elaboració d’aquests Pressupostos és que compten amb les aportacions i els suggeriments dels grups de l’oposició amb la voluntat d’arribar al màxim consens. El regidor d’Hisenda s’ha reunit en diverses ocasions des del passat mes d’octubre amb els representants de CiU i C’s. Unes trobades que el regidor de CiU, Pere Gomés, ha agraït i ha explicat que han estat “cordials”. Gomés ha parlat d’uns pressupostos “continuistes”, i que, principalment, “al que han hagut de donar voltes és a aquesta partida de crèdit d’1.300.000 euros”. El regidor de CiU ha explicat que “si no hi havia consens, no estaven d’acord que es destinés de forma íntegra al projecte de remodelació del Barri Marítim”. A hores d’ara encara valoren el sentit negatiu del seu vot.

El regidor de C’s, Alberto Moreno, ha explicat que “la remodelació total del Barri Marítim és una obra faraònica de molts anys”. Tot i això, s’ha mostrat “a favor d’aquells projectes que siguin en benefici del poble”.

En aquesta ocasió, l’elaboració dels Pressupostos ha estat marcada també pel compliment de la Llei de Transparència. Els comptes, de fet, hi dediquen una partida de 25.000 euros. 15.000 euros es destinaran a contractar una persona perquè s’hi dediqui de forma específica, i els altres 10.000 euros per a l’establiment d’eines i plataformes que facilitin el seu desplegament com ara una pàgina web, una campanya informativa, o una aplicació per a mòbils.

Aquesta primera sessió ordinària del 2016 preveu també l’aprovació del calendari fiscal, que serà molt similar al de l’any passat. L’Ajuntament va aprovar el passat mes d’octubre en sessió plenària les Ordenances Fiscals. Unes taxes marcades per la congelació de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i per la majoria de taxes, a excepció de la brossa, que s’incrementa aquest exercici en un 1%, i la tarifa de l’aigua, sobre la qual el consistori també en va aprovar un augment el passat mes de setembre.

La sessió d’aquest dilluns també preveu l’aprovació de la nova ordenança municipal reguladora de l’ocupació de la via pública amb taules, cadires, i altres instal·lacions anàlogues. La Comissió d’Urbanisme ja hi havia donat el vistiplau ara fa uns dies. El consistori s’ha reunit en diverses ocasions amb els comerciants i propietaris de bars i restaurants de la vila per tal de consensuar el text de l’ordenança, i incloure-hi alguns dels seus suggeriments i propostes. També s’ha reunit amb els responsables de l’Associació Turística d’Empresaris i Comerciants d’Altafulla (ATECA), i n’ha fet una valoració positiva. La regidora, Marisa Méndez-Vigo, ha explicat que finalment “tothom ha entès que aquesta regulació era necessària”. La seva aplicació es farà efectiva aquest 2016, i per dur-la a terme l’Ajuntament té previst obrir una línia de subvencions.

Un altre dels punts previstos a l’ordre del dia és l’adhesió de l’Ajuntament a l’Associació ‘Observatori de les dones en els mitjans de comunicació’. Un tema que “preocupa” al consistori, que considera “fonamental” la difusió dels mitjans. L’adhesió s’ha proposat des de la regidoria de Polítiques de Gènere, encapçalada per Alba Muntadas.

La darrera de les aprovacions previstes és la que fa referència a l’acord de delegació en favor del Consell Comarcal del Tarragonès de la prestació del servei de neteja viària al Barri Marítim. Una tasca que tornarà a anar a càrrec de la Brigada Municipal gràcies a l’adquisició ara fa unes setmanes d’una nova màquina. Un relleu que suposarà un estalvi, segons l’alcalde, Fèlix Alonso, qui no descarta, però, que s’hagi de contractar un reforç extern de cara a l’estiu.

La sessió tindrà lloc a partir de les 8 del vespre a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Serà retransmesa en directe des d’Altafulla Ràdio, al 107.4 fm, a www.altafullaradio.cat, i a la tdt.
Social
Et recomanem
Per a informacions oficials sobre el coronavirus:
Web: www.canalsalut.gencat.cat/coronavirus
Per a consells i última hora actualitzada sobre el coronavirus:
Facebook, Twitter i Telegram: @salutcat / Instagram: @salut_cat
Ajuda a majors de 60 anys i col·lectiu de risc a Altafulla:
Telèfon: 977 650 008
Per a consells i última hora actualitzada a Altafulla:
Facebook: @ajuntament.altafulla / Twitter: @ajAltafulla