Notícies
12 de desembre del 2014
Altafulla se suma aquest diumenge a La Marató de TV3, enguany dedicada a les malalties del cor
Altafulla Ràdio retransmetrà en directe els actes que es duran a terme al llarg del matí a l'Institut
El cor és un múscul que té un sistema elèctric propi. Cada estímul elèctric el fa contraure per impulsar la sang. En repòs, el cor batega a un ritme constant de seixanta batecs per minut.
El cor bomba cinc litres de sang cada minut, que es distribueix per tot el cos a través de les artèries i les venes, i té unes vàlvules que només permeten que la sang vagi endavant.
El cor no es regenera. Per tant, el cor que tenim quan naixem és gairebé el mateix que tenim quan morim. Ha de funcionar tota la vida.

La xarxa elèctrica pot envellir, tenir curt circuits o altres problemes. Quan no funciona bé, el cor pot deixar de contraure’s de manera sincrònica i perd el ritme. És el que s’anomena arítmia. L’arítmia més perillosa és la fibril·lació ventricular: el cor tremola i no és capaç de bombar la sang. S’ha d’aturar ràpidament, sinó provoca mort sobtada. A Catalunya, més de 3.000 persones moren per aquesta causa cada any.

Quan les vàlvules s’obren o es tanquen malament es donen les valvulopaties, i provoca que la sang no circuli en la direcció correcta.
El cor pot tenir defectes de naixement. Pot ser que no estigui completament ben format. Aquestes malalties s’anomenen cardiopaties congènites.
Les artèries que nodreixen el múscul cardíac s’anomenen artèries coronàries. Quan una es tapa parcialment, causa dolor amb l’esforç (angina de pit). Quan es tapa totalment, mor una part del cor i es produeix el que en diem infart.
El múscul del cor pot afeblir-se per diferents motius. Quan el cor no té prou força per bombar la sang, la persona nota cansament i ofec. És el que es coneix com a insuficiència cardíaca.

En els últims trenta anys l’esperança de vida dels catalans ha crescut set anys. El 60% d’aquest temps s’ha guanyat gràcies als avenços científics aconseguits en el tractament de les malalties del cor. S’ha millorat en el coneixement genètic de les malalties, en el diagnòstic i en el tractament, però encara queda molt per fer. Avui dia hi ha pacients que no sobreviuen i d’altres que viuen molts anys amb molt poca qualitat de vida.
Els experts preveuen que aquests tipus de patologies continuaran augmentant i creixerà l’afectació en persones joves, menors de 50 anys.

Per continuar avançant, per guanyar anys i qualitat de vida, per continuar apostant per la investigació, el 14 de desembre La Marató de TV3 estarà dedicada a les malalties del cor. Una edició que, segons Begoña Garcia, cap de Comunicació de la Fundació de la Marató de TV3, es presenta amb molta força i moltes esperances. De fet, fa dies que els telèfons de donatius no paren de sonar. També fa setmanes que es va posar a la venda el llibre de l’edició d’enguany, i fa uns dies el disc.

Begoña Garcia ha explicat que la mitjana recollida en els darrers anys ha estat de 12 milions d’euros. Una xifra que “no assoleix cap altra iniciativa d’aquest tipus que es fa a nivell internacional”.

Una solidaritat que tornarà a fer palesa la ciutadania d’Altafulla. La regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament ha programat diferents activitats que es desenvoluparan durant la jornada del diumenge. A dos quarts d’11 del matí hi ha prevista una actuació musical a l’Institut a càrrec dels alumnes d’ESO, la Jazzorquestra, i els grups de combo i els grups corals de 3r i 4t de l’Escola de Música. En acabar, els assistents podran gaudir d’un vermut solidari de la mà de l’AMPA. A la 1 del migdia el seguiran les actuacions de diferents agrupacions de l’Escola de Música.

La regidora responsable de l’àrea, Eva Martínez, ha explicat que és la quarta edició completa en què hi participa la vila. Un format que es va inaugurar a començament de legislatura, que cada vegada està més consolidat, i que cada cop compta amb una major participació d’entitats i associacions.

Les activitats continuaran a la tarda, a partir de les 6 al Casal La Violeta, amb la interpretació de l’obra ‘Marxem o ens quedem?’, a càrrec del grup de teatre social de Mans per l’Acció Solidària, + A Prop. La directora, Danina Martínez, ens ha fet cinc cèntims.
A les 7 de la tarda, es farà públic el recompte de la jornada.
Begoña Garcia, cap de Comunicació de la Fundació
Eva Martínez, regidora d'Acció Social
Danina Martínez, directora del grup de teatre
Social
Et recomanem
Parc de Nadal
2, 3 i 4 de gener de 16h a 20h al poliesportiu
Organitza: Ajuntament d'Altafulla
Exposició de pessebres i diorames
Fins el 6 de gener al Museu Etnogràfic
Dissabtes de 17:30h a 20h i diumenges i festius d'11:30 a 14h
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla