Notícies
Foto: Imatge d'arxiu
25 d'agost del 2016
Un estudi de seguiment biològic dels parcs de biòtops avaluarà els beneficis i inconvenients
El sistema d’abalisament ecològic va néixer l’any 2012 a partir d’un projecte de muntanya submarina davant de la costa que, segons els impulsors, “està a punt de fer-se realitat”
El projecte predecessor del que coneixem avui com a biòtops artificials està molt a prop de veure la llum. La idea va sorgir l’any 2008 de la mà de diferents responsables de centres de busseig del nostre territori. Donades les característiques de la zona, amb molt bones infraestructures i turisme familiar, els instigadors del projecte trobaven a faltar algun al·licient per les persones que visitaven les nostres platges. D’aquesta reflexió va néixer la proposta de construcció una gran muntanya submarina davant de la nostra costa.

L’expert en aquarofília marina i pioner del cultiu de roca viva, Miquel Rota, ha explicat “els buits legals que han impossibilitat el seu desenvolupament”, tot i que ha avançat que “a dia d’avui estem a punt de poder-ho fer”.

A partir d’aquest projecte inicial, l’any 2011 Miquel Rota va idear un sistema d’abalisament amb boies ecològiques . Biòtops artificials que, pel seu disseny i material, atrauen la flora i la fauna marines tot formant un escull. Substitueixen els tradicionals morts de formigó, i s’instal·len de manera permanent al fons del mar amb un sistema de boia intermitja que permet que la cadena que uneix la boia al biòtop no malmeti el fons marí. Rota construeix aquests biòtops amb un ciment de PH neutre específic pel mar, i els pinta amb carbonat de calci. Uns materials que, sumats a les formes orgàniques que els dóna, els fa únics al món.

La iniciativa es va posar en marxa l’any 2012 a la platja de Torredembarra com a prova pilot. Davant de l’èxit obtingut, Altafulla s’hi va sumar l’any 2013, i des d’aleshores fa servir aquest sistema d’abalisament ecològic. A dia d’avui el municipi disposa d’un parc de dotze biòtops dins de la zona reservada al bany. L’Ajuntament ha impulsat aquest estiu excursions i activitats de busseig per visitar-lo, i conèixer quina ha estat la seva evolució des de la seva instal·lació. Miquel Rota ha explicat que “en un sol any, amb aquest sistema, es passa de no haver-hi peixos, a tenir-ne moltíssims”.

De fet, l’objectiu dels parcs de biòtops és atraure el major nombre possible de persones al mar, amb activitats aquàtiques i d’educació mediambiental. Una altra de les principals fites d’aquest projecte és sensibilitzar i educar a favor de la conservació i la regeneració de la flora i la fauna marines, i validar aquest model d’abalisament ecològic i estendre’l a altres punts de la costa. És amb aquesta intenció que s’està duent a terme un estudi de seguiment biològic dels parcs que avaluarà científicament la colonització de les espècies segons el tipus d’estructura de cada biòtop. També analitzarà els possibles beneficis i inconvenients del sistema.
Miquel Rota, creador dels biòtops
Miquel Rota, creador dels biòtops
Miquel Rota, creador dels biòtops
Social
Et recomanem
Parc de Nadal
2, 3 i 4 de gener de 16h a 20h al poliesportiu
Organitza: Ajuntament d'Altafulla
Exposició de pessebres i diorames
Fins el 6 de gener al Museu Etnogràfic
Dissabtes de 17:30h a 20h i diumenges i festius d'11:30 a 14h
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla