Notícies
14 d'octubre del 2016
Altafulla s’adherirà al Programa d’Identificació Genètica de desapareguts a la Guerra Civil
L’objectiu és establir relacions de parentiu i determinar identificacions personals entre les restes òssies i les persones sol·licitants
El govern de la Generalitat ha ofert a l’Ajuntament d’Altafulla la possibilitat d’adherir-se al Programa d’Identificació Genètica. Una iniciativa coordinada i impulsada pel departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, en col·laboració amb el departament de Salut i el departament de Justícia, que pretén garantir la identificació genètica de les restes òssies de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

El batlle altafullenc, Fèlix Alonso, es va reunir ara fa uns dies amb la Directora General de Relacions Institucionals, Carme Garcia, qui li posar la proposta sobre la taula. L’objectiu de la iniciativa és constituir una base de dades amb els perfils genètics dels familiars dels desapareguts, una base de dades amb els perfils genètics de les restes òssies exhumades, i establir les relacions de parentiu i determinar identificacions personals de les restes.

La resposta per part de l’Ajuntament d’Altafulla ha estat positiva. El batlle s’ha mostrat “disposat a signar aquest conveni”, i ha fet una crida a aquelles persones del municipi que tinguin interès en localitzar les restes d’algun familiar desaparegut.

L’accés al programa es realitzarà a través de la inscripció al Cens de Desapareguts del departament d’Exteriors i hi pot participar qualsevol persona familiar de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Les persones participants no han d’incórrer en cap cost per participar en el programa, donat que l’extracció i el tractament de la mostra biològica és gratuïta per les persones sol·licitants.

Paral·lelament, la Direcció General de Relacions Institucionals realitzarà l’anàlisi genètica de les restes òssies humanes dipositades al Memorial de les Camposines (La Fatarella), així com de totes les localitzades com a resultat dels treballs d’exhumació arreu del territori català. L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) d’acord amb l’autoritat judicial, també portarà a termes les anàlisis antropològiques de restes humanes. Els resultats i les dades obtingues s’introduiran en una base de dades específica per al seu tractament i conservació.

Mitjançant softwares específics es realitzarà l’encreuament i el contrast amb les dades genètiques obtingudes dels familiars de desapareguts.
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla
Social
Et recomanem
Per a informacions oficials sobre el coronavirus:
Web: www.canalsalut.gencat.cat/coronavirus
Per a consells i última hora actualitzada sobre el coronavirus:
Facebook, Twitter i Telegram: @salutcat / Instagram: @salut_cat
Ajuda a majors de 60 anys i col·lectiu de risc a Altafulla:
Telèfon: 977 650 008
Per a consells i última hora actualitzada a Altafulla:
Facebook: @ajuntament.altafulla / Twitter: @ajAltafulla