Notícies
Foto: Associació Terres del Gaià
23 de novembre del 2016
L’ ‘Inventari del Patrimoni Fluvial del Gaià. Un riu, un territori’ veurà la llum el proper 10 de desembre
El projecte, impulsat per l’Associació Terres del Gaià, vol documentar i posar en valor els elements que conformen aquest territori
L’Associació Terres del Gaià treballa en la creació d’un inventari que reculli el patrimoni fluvial del riu Gaià. Ho fa de la mà del Centre d’Estudis del Gaià i de l’Associació Cultural Baixa Segarra, i amb la possibilitat de comptar també amb el suport d’altres centres d’estudis del Baix Gaià.

L’objectiu és documentar i posar en valor els elements que conformen aquest patrimoni fluvial, per tal de recuperar-lo i fer visible la nostra història i, conseqüentment, la nostra identitat.
La iniciativa neix arran de la gaianada d’ara fa tot just un any, que va posar al descobert nombrosos elements i estructures arquitectòniques de gran valor històric i patrimonial, amagades del tot o parcialment, sota la vegetació del mateix riu.

La intenció és incloure-hi sèquies, rescloses, mines, ponts, aqüeductes, passeres, molins, edificis industrials, fonts, pous, estructures de pedra seca i altres elements hidràulics.
Per tal d’assolir un sistema de registre unificat i facilitar-ne el seu accés i consulta s’ha elaborat un model de fitxa per recollir la informació del treball de camp. Aquesta informació s’incorporarà a una base de dades que, en format d’exhibició online, serà d’accés públic.

La voluntat de les diferents entitats que hi prenen part és que aquest inventari esdevingui un primer pas per, posteriorment, emprendre estudis de més profunditat i reivindicar aquest territori. També pretén esdevenir un valor afegit per atraure visitants a les nostres terres.
Per aconseguir-ho, preveuen comptar amb el suport de les administracions locals del territori, dels ajuntaments dels municipis del Gaià i del seu entorn proper, així com dels Consells Comarcals de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès, de la Diputació de Tarragona i dels departaments competents de la Generalitat de Catalunya.

L’ ‘Inventari del Patrimoni Fluvial del Gaià. Un riu, un territori’ ja té data de presentació. Serà el proper dissabte 10 de desembre a dos quarts d’1 del migdia al Centre Cívic el Casalot de Santes Creus. L’acte oferirà als assistents un tast de productes de les Terres del Gaià.
Social
Et recomanem
Festival Di(vi)nes: Glòria Ganga i Raquel Lúa
9 d'octubre a les 21:00h. a la plaça de l'Església
Organitza: Associació Cultural Etcètera
Triatló popular: Just Tri-Altafulla
Dissabte 10 d'octubre
Més informació a justriseries.com/altafulla
Descobreix l'entorn natural d'Altafulla: els arbres d'interès
10 d'octubre a les 10:00h. des del Museu Etnogràfic
Informació i reserves al 655 486 115 i a joan@hortdelasinia.com
Visita ‘La vida de les elits vora Tàrraco’
11 d'octubre a les 11:00h. a la vil·la romana dels Munts
Preu: 5 euros. Venda d’entrades a www.mnat.cat/entrades