Notícies
17 de febrer del 2017
La Sínia se suma a la demanda d’incorporar un fons per al patrimoni natural als Pressupostos 2017
El cabal ambiental, el pas d’un col·lector d’aigües residuals, o la presència d’espècies invasores continuen sent algunes de les mancances de la desembocadura del riu Gaià
El finançament econòmic és un dels elements bàsics en la preservació d’espais naturals. Fins a dia d’avui, la Generalitat de Catalunya no hi ha destinat cap inversió; una dinàmica que els col·lectius i les organitzacions mediambientals volen revertir. Per aconseguir-ho, han sumat els seus esforços a través d’un comunicat en què reclamen la incorporació d’un fons específic per a la defensa del patrimoni natural als Pressupostos del 2017.

L’Associació Mediambiental La Sínia d’Altafulla s’ha afegit a la demanda. L’entitat treballa en la preservació del tram final i de la desembocadura del riu Gaià. Una zona humida inclosa al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) que ha estat recuperada durant els darrers anys gràcies al voluntariat, però que a dia d’avui compta amb tècnics i personal cada vegada més professionalitzat i entès en la matèria.

En una entrevista al programa ‘La Tarda’, un dels seus responsables, Hèctor Hernàndez, tot i reconèixer que actualment l’estat d’aquest espai és “prou acceptable”, continua presentant molts reptes pendents com ara la manca de cabal ambiental, el pas d’un col·lector d’aigües residuals pel mig de la llera, o la presència d’espècies vegetals i animals invasores.

En aquest context, Hernàndez ha insistit que “és molt important que la Generalitat finalment hi dediqui recursos econòmics i s’ho cregui”. Tot i això, ha recordat que “el medi natural és una qüestió molt transversal que depèn de moltíssims factors”. En el cas de la desembocadura del riu Gaià, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i la companyia Repsol hi juguen un paper molt important, però sobretot hi té una gran influència el turisme.

El responsable de l’Associació Mediambiental La Sínia ha explicat que els pocs recursos que els arriben provenen, principalment, de l’Ajuntament de Tarragona, del mecenatge d’empreses privades, i del voluntariat.

Tot i que disposar de més recursos econòmics es traduiria en una millor preservació, Hèctor Hernàndez ha insistit que “el paper de l’educació i del voluntariat ambiental són clau en la conservació d’aquests espais”.

El fons que proposen les entitats ecologistes ha de permetre “disposar d’uns recursos econòmics indispensables, i redreçar la malmesa política de conservació del patrimoni natural de Catalunya”.
Hèctor Hernàndez, un dels responsables de La Sínia
Hèctor Hernàndez, un dels responsables de La Sínia
Hèctor Hernàndez, un dels responsables de La Sínia
Social
Et recomanem
Festival Di(vi)nes: Glòria Ganga i Raquel Lúa
9 d'octubre a les 21:00h. a la plaça de l'Església
Organitza: Associació Cultural Etcètera
Triatló popular: Just Tri-Altafulla
Dissabte 10 d'octubre
Més informació a justriseries.com/altafulla
Descobreix l'entorn natural d'Altafulla: els arbres d'interès
10 d'octubre a les 10:00h. des del Museu Etnogràfic
Informació i reserves al 655 486 115 i a joan@hortdelasinia.com
Visita ‘La vida de les elits vora Tàrraco’
11 d'octubre a les 11:00h. a la vil·la romana dels Munts
Preu: 5 euros. Venda d’entrades a www.mnat.cat/entrades