Notícies
Foto: Gemma Soldevilla
17 de juliol del 2017
Els Castellers d’Altafulla completen una Diada de les Cultures històrica, amb tres gammes extra, en una jornada que la situa en el llistó més alt
Els liles van descarregar el 3d7 amb agulla, construcció que no feien des de l’octubre del 2011 en una tarda on completen el 5d7, 4d7, pilar de 5 i pilar de 4 aixecat per sota
La plaça del Pou d’Altafulla va viure aquest passat dissabte la millor Diada de les Cultures que s’ha vist mai amb set construccions de nou pisos, tres d’elles de gamma extra i on els Castellers d’Altafulla van registrar una històrica diada on van recuperar el tres de set amb agulla, castell que no descarregaven des de l’octubre del 2011. I és que de fet, les quatre colles que hi van participar, Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Xiquets de Tarragona i Castellers d’Altafulla, van demostrar tot el seu treball a assaig superant els reptes que s’havien plantejat d’inici.

Els Castellers d'Altafulla van atacar els primers castells de la gamma alta de set. Malgrat només haver coronat un pilar de cinc aquesta temporada, els liles van decidir obrir plaça amb el tres de set amb agulla, castell que no descarregaven des de l'octubre del 2011. Els de Ca l’Ixart van defensar molt bé l'estructura exterior i van ser àgils a l'hora de desmuntar una construcció molt lleugera de pes. I tot i assolir aquest èxit, no es van conformar i van anar a buscar el primer cinc de set de la temporada. Encara que es tractés del cinquè descarregat de la colla, es va mostrar bé de mides i el van poder completar amb comoditat. Com no podia ser d’una altra manera, els liles van arrodonir l'actuació descarregant un quatre de set de gran solvència, el primer pilar de 5 descarregat de la temporada i un pilar de 4 aixecat per sota. Pol Munté, cap de colla dels Castellers d’Altafulla, expressava així la satisfacció pels castells assolits, i especialment, pel treball fet als assajos.

Per la seva banda, els Castellers de Vilafranca van tornar a brillar a la plaça del Pou. El seu tres de nou amb folre i agulla va pujar després de desmuntar-ne dos peus. Amb l’entrada de la canalla es va estirar la part baixa, fet que va provocar que el tres hagués de treballar més del compte i, amb el pis de sisens enganxat al pilar, els Verds van saber afrontar de nou amb serenitat i apuntar-se el primer gamma extra de la tarda. Els de Cal Figarot van registrar de nou a Altafulla el dos de nou amb folre i manilles, tot i mostrar alguna dificultat al pis de quints, i també van descarregar el quatre de nou amb folre que, degut a la lleugeresa dels pisos superiors, va fer que l'haguessin de defensar més del que és habitual en ells. El cap de Troncs dels Castellers de Vilafranca, Joan Antoni Sánchez, explicava així la diada a Altafulla.

Quant a la Colla Vella dels Xiquets de Valls, amb menys efectius a causa d'un compromís social al si de l’entitat, els vallencs van obrir plaça amb el tres de nou amb folre, que van descarregar després de patir algun tremolí sense cap importància completant-lo amb certa facilitat. Els rosats atacar de nou amb el primer cinc de nou amb folre d’enguany. Amb molta convicció i bon ritme, van alçar l’estructura però, en el moment de culminar-lo, van començar a brandar, fet que va provocar que els de l’Alt Camp haguessin de treballar de valent en el folre i en el tronc per apuntar-se al final el seu primer gamma extra de la temporada. Van arrodonir la seva primera actuació amb tres castells de nou pisos descarregant un treballadíssim quatre de nou amb folre. Llàtzer Magrinyà, adjunt al cap de colla de la Vella, defensava així el treball dels rosats als assajos, i tenint en compte, sobretot, la manca d’efectius d’aquest dissabte.

D’altra banda, els Xiquets de Tarragona van començar l'actuació a la plaça del Pou amb el seu quart dos de vuit amb folre de la temporada. Malgrat el domini dels matalassers amb aquest castell, l’estructura es va tancar per la part alta i això els va fer treballar de valent per descarregar-lo. Després de desmuntar-ne dos peus, com a colla veterana, van demostrar a plaça la seva experiència a l'hora de treballar aquest castell quan el quatre va començar a perdre mides i el folre va ser clau per completar-lo. Van acabar la seva segona actuació de nou pisos amb un cinc de vuit que van dominar clarament, tot i patir alguns tremolors en la descarregada.

D’aquesta manera es va acabar una fantàstica i història Diada de les Cultures d’Altafulla on també cal destacar la llarga durada, amb quatre formacions i set peus desmuntats, que va fer que durés més de quatre hores. Això va provocar també que es pogués haver vist algun altre pilar de mèrit. De fet, només els Castellers de Vilafranca van acabar l'actuació amb l'espadat de set amb folre, i els Castellers d’Altafulla que s’apuntaven el primer pilar de cinc pisos de la temporada.
Pol Munté, cap de colla dels Castellers d'Altafulla
Joan Antoni Sánchez, cap de colla dels Castellers de Vilafranca
Llàtzer Magrinyà, adjunt cap de colla dels Xiquets de Valls
Social
Et recomanem
Projecció del curtmetratge "Un riu naixerà"
17 de setembre a les 20:00h. a la plaça de l'Església
Organitza: Fundació Onada i Ajuntament d'Altafulla
El Jardí Sonor: concert amb Espaldamaceta
25 de setembre a les 19:00h. a l'antic cementiri
Organitza: La Sonora i Ajuntament d'Altafulla
Visita guiada a la desembocadura del riu Gaià
26 de setembre a les 11:00h. des del Club Marítim
Inscripcions a: 655 486 115 i joan@hortdelasinia.com
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla