Notícies
23 de gener del 2015
Es dupliquen els casos de grip la darrera setmana i la malaltia assoleix el nivell d'epidèmia
L’Agència de Salut Pública ha explicat que el 30% de les persones vacunades poden adquirir el virus, malgrat que la vacuna li doni també certa protecció
Els casos de grip s'han multiplicat la darrera setmana i ja se'n diagnostiquen 109 per cada 100.000 habitants. Per aquest motiu, des de l'Agència de Salut Pública es considera que la malaltia ha assolit nivells d'epidèmia, que fixa el llindar a 102 casos. El fred i el retorn dels escolars a les aules propicia la propagació d'aquest virus que enguany manté un comportament similar al d'altres anys. Aquesta temporada, però, ha arribat una setmana més tard i es calcula, tot i les dificultats de previsió, que d'aquí a unes tres setmanes assolirà el seu màxim amb més de 400 casos diagnosticats.

De moment, des que ha començat la campanya s'han donat 13 casos greus i una mort. Es tracta d'un home d'uns quaranta anys que no estava vacunat i que tenia antecedents de sobrepès i diabetis. Antoni Mateu, secretari de Salut Pública, ha recalcat que el 90% dels casos de mort o casos greus no són vacunats i per aquest motiu, Antoni Trilla, cap del servei d'epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha volgut destacar la importància de la vacuna tot i no ser efectiva al 100%. Durant tota la darrera campanya (tardor 2013 fins primavera 2014) la malaltia va donar 412 casos que van necessitar hospitalització i 45 defuncions.

Tot i ser considerada una malaltia lleu, la grip pot comportar, ocasionalment la mort. Normalment però, les defuncions són per factors de risc i patologies associades com ara cardiopaties o altres malalties respiratòries. Trilla ha especificat que cal acudir al metge sempre que la grip s'allargui, amb febre per exemple, més d'una setmana que és el període que es considera normal de passar el virus.

Des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya han explicat que s'ha detectat una discordança de la vacuna d'aquest any amb el virus circulant que ha reduït l'eficàcia de la protecció. S'ha utilitzat bàsicament la soca de la grip A, H1N1 i H3N2. D'aquesta darrera però, s'han detectat diferents variants que no estan incloses dins la vacuna. Per això, ha explicat Francesc Sancho, secretari de Participació Social i Local en Salut, el 30% de les persones vacunades poden adquirir el virus, malgrat que la vacuna li doni també certa protecció. Aquesta variant, ha dit Sancho, no és ni més perillosa ni més agressiva que una altra.

Salut Pública ha volgut recalcar que fins al final de temporada les vacunes estan disponibles i han emplaçat al personal sanitari i persones de risc que ho segueixin fent perquè la vacuna, tot i no garantir una protecció total, alleuja els símptomes i la incidència de la malaltia que en molts casos evita episodis més virulents. Enguany s'han administrat 1.046.000 dosis de la vacuna, el 88% del que s'havia distribuït, i un 2,25% més que l'any passat.
Antoni Mateu, secretari de Salut Pública
Francesc Sancho, secretari de Participació Social i Local en Salut
Social
Et recomanem
Revetlla de Sant Joan
23 de juny a partir de les 21h a la zona verda del Castell
Programa complet a: www.altafulla.cat
Taller 'Educació sexual i literatura'
25 de juny a les 17h al museu etnogràfic
Inscripcions al Whatsapp: 608 589 530
XXIV Nit de Bruixes d'Altafulla
28 i 29 de juny a la plaça de l'Església i voltants
Programa complet a: www.altafulla.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla