Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
14 de setembre del 2017
L’exposició “L’arxiu de la família Martí”, al vestíbul de l’Ajuntament d’Altafulla fins al 22 de setembre
La regidora Marisa Méndez Vigo ha explicat tots els detalls de la visita al programa ‘La Tarda’ de la Xarxa
L’exposició “L’arxiu de la família Martí” ja es pot visitar a la sala de plens de l’Ajuntament d’Altafulla. Tot i que la inauguració es va dur a terme el divendres 8 de setembre, les visites no s’han oficialitzat fins aquest dimarts. La tercera tinent d’Alcalde d’Altafulla, Marisa Méndez Vigo, ha passat pel programa ‘La Tarda’ de la Xarxa de Comunicació Local per fer una presentació de la galeria.

L’origen de la família Martí a Tamarit, Ardenya o Altafulla data des del segle XV. La seva forta relació amb aquests municipis s’explica perquè es tractava d’una família rica i extensa que a més a més també arribava a altres indrets del territori català. En el cas d’Altafulla, però, aquesta afinitat va aportar “4 o 5 propietats immobiliàries històriques molt importants”. Així ho ha reconegut Marisa Méndez Vigo, qui també ha dit que la família actual d’Antoni de Martí i Franquès “en un moment determinat va decidir que l’Ajuntament d’Altafulla era un bon lloc” on guardar part del seu arxiu històric.

El consistori, però, va decidir cedir l’arxiu de la família Martí a l’Arxiu Històric de Tarragona perquè “no disposava dels recursos suficients per tractar un fons documental d’aquesta magnitud” ha explicat l’edil. Per tant, aquesta cessió permet assegurar el manteniment i conservació de l’arxiu. També la possibilitat de poder difondre la seva informació perquè els investigadors puguin accedir-hi amb més facilitat.

L’exposició està dividida en dues parts. Una ens presenta una col•lecció de fotocòpies que s’han fet en gran, on es parla de la relació de la família Martí amb Altafulla i el Baix Gaià. El més antic d’aquests documents data del 1300, segons ha dit Marisa Méndez Vigo. L’altre descobreix dos tipus de documents: uns manuscrits de la família i elements procedents de la seva biblioteca.

L’edil també ha explicat que Antoni de Martí i Franquès s’interessava molt per les plantes. És per això que va elaborar un herbari fet amb pergamí que està molt ben conservat i on es poden apreciar plantes del segle XVIII. L’ha catalogat d’un “llibre excepcional”.

L’exposició es podrà visitar fins al pròxim divendres 22 de setembre. L’horari d’obertura és de dilluns a divendres des de les 9 del matí fins a les 2 del migdia. Dimarts i dijous també es pot visitar de 5 a 7 de la tarda.
Marisa Méndez Vigo, tercera tinent d'Alcalde d'Altafulla
Marisa Méndez Vigo, tercera tinent d'Alcalde d'Altafulla
Marisa Méndez Vigo, tercera tinent d'Alcalde d'Altafulla
Social
Et recomanem
Visites a la Vil·la romana dels Munts
Instal·lacions obertes de dimarts a diumenge
Més informació a www.mnat.cat
Visites guiades a la Vila Closa d'Altafulla
Cada primer dissabte de mes a les 11:00h.
Reserves a l'Oficina de Turisme d'Altafulla i al 977 651 426
Taller d'alimentació terapèutica
Cada dijous a les 18:00h. a la sala Teresa Manero
Informació i inscripcions a mriambau@altafulla.altanet.org
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla