Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
17 d'octubre del 2017
El ple d’Altafulla aprova amb caràcter inicial el projecte de construcció d’una bassa de laminació a la conca de la Rasa
La Biblioteca Municipal i el context polític i social que viu Catalunya han tensat novament les discrepàncies entre govern i oposició en la que ha esdevingut la primera sessió en minoria d’AA
Alternativa Altafulla (AA) ha celebrat el seu primer ple ordinari en minoria aquest dilluns al vespre. Després del trencament del pacte de govern per part del PDeCat ara fa tot just una setmana, l’equip de govern el formen els cinc regidors d’AA: Fèlix Alonso, Montse Castellarnau, Marisa Méndez-Vigo, Jaume Sànchez, i Micha Preuss. A l’oposició resten ara els regidors de L’EINA –Jordi Molinera, Dani Franquès, i Alba Muntadas-, els regidors del PDeCat –Pere Gomés i Xavier Rofas-, i el regidor de C’s –Alberto Moreno. Aquest últim ha excusat la seva presència a la convocatòria d’aquest dilluns.

Una sessió que ha estat marcada per l’aprovació, amb caràcter inicial, del projecte per a la construcció de la bassa de laminació a la conca de la Rasa. Segons ha explicat la regidora d’Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo, el projecte complementa el dipòsit que es va construir ara fa uns mesos a la cruïlla entre Via Augusta i Via Hercúlea. La regidora l’ha titllat “d’imprescindible”, i l’ha presentat com “la solució més adient per canalitzar l’aigua en cas de pluges importants, i per reduir el seu impacte al Barri Marítim”.

L’Ajuntament ha demanat una subvenció a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que també considera que es tracta d’una obra de “necessitat urgent”. Paral·lelament, el consistori ha iniciat el procés d’expropiació dels terrenys que es requereixen per a la seva construcció.

El ple de la corporació ha aprovat diferents modificacions de crèdit amb el vot a favor d’AA, el vot en contra de L’EINA, i l’abstenció del PDeCat, per valor de 181.000 euros. L’import correspon, d’una banda, a suplement de crèdit (87.000 euros), i de l’altra, a crèdit extraordinari (94.000 euros).

En relació al suplement de crèdit, s’incrementen les partides de millores de l’enllumenat públic (5.000 euros), publicitat i propaganda (4.000 euros), neteja i condicionament d’edificis públics (25.000 euros), atencions protocol·làries i representatives (3.000 euros), treballs realitzats per altres empreses (6.000 euros), parcs públics (23.000 euros), infraestructures i béns naturals (10.000 euros), i activitats culturals, esportives i festes (9.000 euros).

Per ampliar aquestes partides, s’ha donat de baixa maquinària i instal·lacions tècniques de la Policia Local (5.000 euros), adquisició del terreny de la bassa de laminació del Barri Marítim (60.000 euros), arrendament de material de transport (8.000 euros), publicitat i propaganda (1.000 euros), reunions, conferències i cursos (1.000 euros), mobiliari (2.000 euros), equips de processos d’informació (2.000 euros), i altres treballs de l’àrea de Salut (6.000 euros).

Quant al crèdit extraordinari, la subvenció de l’Esplai de Jubilats passa de mans de la regidoria de Festes a la regidoria d’Acció Social i Gent Gran; es crea una segona subvenció de capital per l’Esplai de Jubilats, destinada a la compra d’ordinadors; una partida per a la contractació del coordinador de l’Escola Municipal d’Adults; es crea una partida de 35.000 euros per a la urbanització i la millora de l’entorn del futur equipament de la Biblioteca i l’Arxiu Municipals; i la partida de 50.000 euros destinada a la Participació Ciutadana canvia de nom i passa a dir-se Inversió als vestuaris del camp de futbol.

Per fer possible la creació d’aquestes noves partides, es dóna de baixa la subvenció de l’Esplai de Jubilats de la regidoria de Festes (2.225 euros); 1.200 euros de l’àrea de Salut; 3.000 euros dels equips de processos d’informació; 3.000 euros de despeses diverses de les llars d’infants; 34.000 euros corresponents a part de la partida d’adquisició dels terrenys per la construcció de la bassa de laminació; i 3.000 euros sobrants del projecte d’urbanització del carrer Alcalde Pijuan.

Altres aprovacions del ple d’aquest dilluns al vespre han estat el compte general de l’exercici 2016, per unanimitat; la delimitació entre el terme municipal d’Altafulla i el de la Pobla de Montornès, també per unanimitat; i el conveni amb l’Arquebisbat de Tarragona per a la cessió d’ús dels terrenys annexos a l’església del Barri Marítim, amb l’abstenció de L’EINA.
El ple de la corporació també ha tirat endavant una moció de rebuig als atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils, i de reconeixement a la tasca realitzada pels cossos policials i d’emergències.

En el cas de la moció presentada per l’Alcaldia Presidència de rebuig a la repressió contra la ciutadania i les institucions de Catalunya i en defensa del diàleg polític, l’oposició ha demanat la seva retirada, però finalment ha estat aprovada amb el vot a favor d’AA, el vot en contra de L’EINA, i l’abstenció del PDeCat.

Aquestes discrepàncies entre govern i oposició davant la situació que viu Catalunya, també s’han posat sobre la taula en un nou debat sobre el futur de la Biblioteca Municipal. L’EINA ha presentat una moció per demanar un procés participatiu entorn aquesta temàtica. La regidora Alba Muntadas, ha insistit que “no es tracta d’imposar un model, sinó de parlar-ne”, i fins i tot ha posat sobre la taula la possibilitat “d’estudiar una ubicació alternativa, més cèntrica, que sorgeixi de la negociació i el consens”. Ha lamentat que “de la imposició no en surt res de bo”. La formació independentista ha preguntat a l’equip de govern sobre la celebració d’una Comissió de Cultura, sobre què volen fer a l’espai que ocupa ara la Biblioteca, sobre el cost total de l’ampliació del nou equipament, així com de la nova ubicació d’Aigües d’Altafulla, i sobre la necessitat de contractar dues treballadores.

La regidora de Cultura, Montse Castellarnau, ha avançat que convocarà l’esmentada Comissió de Cultura tan bon punt disposi de tota la informació i documentació pertinent.

Per la seva banda, la regidora d’Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo, ha explicat que l’espai de les antigues Escoles Teresa Manero podria convertir-se en una sala d’activitats oberta a totes les entitats municipals, i que el nou equipament permet ampliar la Biblioteca dels 70 als 300 m2, amb un espai de lectura, un espai d’activitats, un espai infantil, i un espai de premsa.

Pel que fa a la segona fase d’ampliació fins els 750m2, que és la que contemplaria el trasllat d’Aigües d’Altafulla, ha explicat que el consistori encara no treballa en aquesta línia.
Marisa Méndez-Vigo ha insistit que, tant des del departament de Cultura com des del Servei de Biblioteques de Catalunya, veuen bé el canvi d’ubicació.

Sobre la contractació de personal, l’alcalde, Fèlix Alonso, ha explicat que el consistori té altres prioritats i estudiarà com impulsar la creació o el canvi de llocs de treball de personal públic.

La moció no ha tirat endavant amb el vot de qualitat de l’alcalde, Fèlix Alonso, després que la proposta hagi rebut cinc vots a favor –L’EINA i PDeCat- i 5 en contra –AA.

El ple també ha aprovat amb els vots a favor d’AA i de L’EINA i l’abstenció del PDeCat una moció presentada per Podem Altafulla per instar a la Generalitat a retirar les correccions de la Llei de Renda Garantida de la Ciutadania.
Marisa Méndez-Vigo, regidora d'Urbanisme
Alba Muntadas, regidora de L'EINA
Social
Et recomanem
Teatre: Embolica que fa fort
28 d'abril a les 18h al casal La Violeta
A càrrec de Teatre Social +Gran de la gent gran d'Altafulla
Aula universitària: prevenció del càncer a través de la dieta
30 d'abril a les 18h a l'esplai de la gent gran
Inscripcions: activitatsgentgran@altafulla.cat i 689 72 49 07
15a Cursa 1 de maig
1 de maig a partir de les 9:45h des de la Via Augusta
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla