Notícies
Foto: Agència Catalana de Patrimoni Cultural
22 de febrer del 2018
L’Agència Catalana de Patrimoni Cultural engega els treballs de restauració dels Banys Meridionals de la Vil·la romana dels Munts d’Altafulla
L’empresa adjudicatària del projecte, Récop Restauracions Arquitectòniques SLU, va començar a treballar el passat 9 de febrer amb un pressupost que s’eleva als 126.800 euros
Els treballs de restauració dels Banys Meridionals de la Vil·la Romana dels Munts d’Altafulla ja estan en marxa. L’empresa adjudicatària del projecte, Récop Restauracions Arquitectòniques SLU, va començar a treballar el passat 9 de febrer amb un pressupost que s’eleva als 126.799,03 euros.

És l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, qui gestiona el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), la responsable de les obres, que pretenen assegurar la continuïtat del nostre patrimoni, i, al mateix temps, augmentar les seves possibilitats de lectura.

La proposta, a grans trets, consisteix en la instal•lació d’un paviment, com si d’una catifa contínua es tractés, que permeti la lectura i la posta en escena dels elements de les termes que es reposin al seu lloc o que es restaurin. La intervenció també té una vessant didàctica i es proposa la reconstrucció d’elements desapareguts que ajudaran a la comprensió del funcionament d’unes termes, així com la comprensió arquitectònica i volumètrica dels seus espais.

Per fer-ho possible, es consolidaran els coronaments dels murs i els elements de revestiment que es trobin en mal estat, com són les pintures, els arrebossats i els aplacats; es restauraran els elements que es trobin en mal estat; es reposaran elements propis del jaciment que es conserven al MNAT, així com d’altres que es troben al seu lloc però ara protegits amb una capa de terra de protecció, com és el cas de l’atri; i se situaran elements que han desaparegut però dels quals se’n coneix el seu material i la seva forma, com ara les latrines o el corredor d’accés.

Aquestes termes, conegudes com a “banys inferiors”, eren d’una envergadura i d’una qualitat decorativa excepcionals i s’emplaçaven al sud de l’edifici principal, entre l’hortus i una possible palestra identificada en les darreres excavacions. Contemplen un corredor d’accés, diversos passadissos i distribuïdors, l’atri-apodyterium, la sala de massatges, el laconicum, l’heliocaminus, el tepidarium, el caldarium, la piscina caldaria, el praefurnium, les latrines, el frigidarium, la piscina frigidaria, i el natatio.

A dia d’avui, pateixen diversos problemes de conservació i tractament que requereixen una clara intervenció per evitar la seva degradació i millorar la seva presentació.
El termini d’execució dels treballs serà de quatre mesos.
Social
Et recomanem
Projecció del curtmetratge "Un riu naixerà"
17 de setembre a les 20:00h. a la plaça de l'Església
Organitza: Fundació Onada i Ajuntament d'Altafulla
El Jardí Sonor: concert amb Espaldamaceta
25 de setembre a les 19:00h. a l'antic cementiri
Organitza: La Sonora i Ajuntament d'Altafulla
Visita guiada a la desembocadura del riu Gaià
26 de setembre a les 11:00h. des del Club Marítim
Inscripcions a: 655 486 115 i joan@hortdelasinia.com
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla