Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
23 de febrer del 2018
Ricard Garcia lidera la construcció d’un dispositiu capaç de produir energia, inspirat en la fotosíntesi
Es tracta d’una investigació del departament d’Enginyeria Química de la URV, i pretén aconseguir-ne l’aplicació pràctica aprofitant la concentració de CO2
El veí d’Altafulla Ricard Garcia-Valls és l’encarregat de dirigir la recerca impulsada per un grup d’investigadors del departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que pretenen construir un dispositiu autònom, capaç de produir energia i retroalimentar-se, imitant el comportament de la fotosíntesi.

De la mateixa manera que ho fan les plantes, el nou dispositiu aprofitarà la concentració de diòxid de carboni (CO2) per aconseguir un compost d’àcid fòrmic o metanol, que permetrà fabricar combustible net amb l’ajut de plaques solars, sense cap impacte mediambiental, i que es podrà emmagatzemar i possibilitarà la producció d’electricitat en el moment que faci falta.

Segons ha avançat Ricard Garcia als micròfons d’Altafulla Ràdio, aquest sistema permetria fins i tot millorar el model natural, i augmentar de quatre a deu vegades més la capacitat d’acumulació de CO2 respecte les fulles dels arbres. D’aconseguir-ho, la velocitat de producció d’energia seria, com a mínim, deu vegades més ràpida que la biomassa.

Ricard Garcia ha explicat que, tot i que aquesta línia d’investigació no és nova, el prototip que han dissenyat aporta nous avantatges respecte els actuals ja que la velocitat en produir energia és superior a la mitjana dels productes que ja existeixen, la qual cosa permetrà optimitzar el procés de captació de CO2 i aconseguir més energia en menys temps. Un altre dels avenços que presenta el dispositiu és l’aplicació pràctica de tots aquests processos.

Algunes d’aquestes aplicacions que podrien tenir sortida al mercat serien petites bateries solars o piles que es carregarien soles amb energia renovable per poder fer funcionar telèfons, ordinadors, tauletes i, fins i tot, cotxes i cases.

Els investigadors ja han fabricat un prototip del dispositiu i n’han sol·licitat una patent, la qual té la titularitat compartida entre la URV i el Centre de Tecnologia Química (CTQ). Han rebut l’assessorament de la Unitat de Valorització i Comercialització de la URV en la protecció de la tecnologia. Actualment s’està treballant per optimitzar-lo i explotar-ne el seu potencial, i s’espera que estigui totalment acabat en un parell d’anys.
Ricard Garcia, veí d'Altafulla que lidera la recerca
Ricard Garcia, veí d'Altafulla que lidera la recerca
Ricard Garcia, veí d'Altafulla que lidera la recerca
Social
Et recomanem
Projecció del curtmetratge "Un riu naixerà"
17 de setembre a les 20:00h. a la plaça de l'Església
Organitza: Fundació Onada i Ajuntament d'Altafulla
El Jardí Sonor: concert amb Espaldamaceta
25 de setembre a les 19:00h. a l'antic cementiri
Organitza: La Sonora i Ajuntament d'Altafulla
Visita guiada a la desembocadura del riu Gaià
26 de setembre a les 11:00h. des del Club Marítim
Inscripcions a: 655 486 115 i joan@hortdelasinia.com
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla