Notícies
Foto: Policia Local d'Altafulla.
31 d'agost del 2018
La bassa de laminació per evitar inundacions al barri marítim d’Altafulla, només pendent de l’expropiació del terreny
La intensa tempesta d’aquesta passada matinada, amb rècord de precipitacions a la costa, ha tornat a inundar la zona del carrer Fassina amb Via Augusta
Les intenses pluges que han caigut aquesta matinada han tornat a evidenciar els problemes d’inundacions que pateix el barri marítim d’Altafulla.

Segons dades de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) de Tamarit, han caigut al municipi més de 70 mm de precipitació acumulada durant la nit i fins a les 10 del matí d’aquest divendres, amb unes dades gairebé rècord a Catalunya.

A causa d’aquest episodi de pluges intenses, la Policia Local d’Altafulla ha hagut de tallar la zona del carrer de Fassina amb la Via Augusta per l’aigua que s’hi acumulat i que ha tornat a inundar els carrers del voltant dels càmpings. També les escoles del municipi han patit entrades d’aigua, com ha explicat la regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Altafulla, Marisa Méndez-Vigo.

A les onze del matí ja s’havia buidat d’aigua el camí que porta a la platja i voltants, però la Policia Local ha mantingut la zona restringida al pas davant possibles noves precipitacions aquest divendres. A més, la Brigada Municipal està netejant els embornals que s’han embussat degut la baixada fora d’aigua i no han pogut engolir la quantitat de litres que han caigut a la localitat per metre quadrat.

Precisament, i amb l’objectiu d’evitar les inundacions que es produeixen sobre tot al barri marítim d’Altafulla, el consistori està enllestint els tràmits per començar a construir una bassa de laminació que tindrà com a finalitat recollir les aigües pluvials en excés i evitar inundacions al municipi, especialment a la conca de la Rasa.

Un projecte que va aprovar-se al mes de març i que preveu la construcció d’una bassa de laminació que ocuparà una superfície de 21.443 m3 en una finca privada que en aquest moment està en procés d’expropiació ii que s’ubica al sector del Puntet, en uns terrenys annexos a l’antiga carretera N-340, i que limiten amb la zona de la Vinya Gran, el Kàrting Altafulla i el Càmping Don Quijote.

El pressupost inicial total és de 476.000 euros i l’Agència Catalana de l’Aigua ha atorgat al consistori altafullenc una subvenció de prop de 200 mil euros.

La regidora d’Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo, ha insistit que l’objectiu és “minimitzar les inundacions al Barri Marítim”, un problema que el municipi arrossega des de fa molts anys.
La regidora també ha explicat que ara només cal enllestir les expropiacions dels terrenys al propietari, un procediment que sempre “es farregós” i alenteix els tràmits.

Una bassa de laminació d’aigües pluvials és una infraestructura per evitar inundacions amb capacitat de per emmagatzemar aigua que les rieres no poden assumir. El buidatge de la bassa es produeix mitjançant dos mecanismes: el bombament o l'elevació d'una comporta. Es tracta d'una infraestructura que té l'objectiu principal d'evitar avingudes d'aigües i inundacions amb una capacitat útil d’uns 40.000 m3.

Aquesta bassa estarà situada en derivació respecte a la Conca de la Rasa i estarà preparada per recollir l'aigua que no pot assumir la canalització de la riera, aigües avall a la confluència dels carrers Via Hercúlea i Via Augusta.

En aquesta mateixa línia, la capacitat de la bassa està calculada per encabir aiguats excepcionals. El termini d’execució de les obres és de tres mesos i el pressupost total de 476.064,71 €. La intenció del consistori és que s’executin l’any vinent.

L’any 2016 l’Ajuntament va començar a treballar per evitar les induacions que es produïen al barri marítim, i va portar a terme l’adequació de rotonda per la minimització de les afectacions produïdes per les pluges en l’entorn de la Conca de la Rasa, una actuació que complementava el dipòsit que ja s’havia construït a la zona per canalitzar l’aigua.

Seguidament, es va encarregar l’ “Estudi hidràulic de la llera de la Rasa d’Altafulla” amb l’objectiu d’obtenir les planes d’inundació de la conca i proposar mesures de mitigació del risc de pluges, i que va concloure que havia de construir-se una bassa de laminació.
Marisa Méndez-Vigo, regidora d'Urbanisme
Marisa Méndez-Vigo, regidora d'Urbanisme
Marisa Méndez-Vigo, regidora d'Urbanisme
Social
Et recomanem
Visita guiada a la desembocadura del riu Gaià
31 d'octubre a les 11:00h. des de davant del Club Marítim
Informació i inscripcions: 655 486 115 i joan@hortdelasinia.com
Concert amb la Cobla Maricel, en favor dels drets humans
31 d'octubre a les 12:00h. al parc del Comunidor
Organitza: Associació Altafulla Sardanista
Cursa de Tardor
1 de novembre a les 10:00h. des del Castell d'Altafulla
Organitza: Atletes d'Altafulla
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla