Notícies
Foto: Salomó-Pobles de Catalunya
10 d'octubre del 2018
El subdelegat pregunta a sis ajuntaments del Baix Gaià si acompleixen la llei que regula l’ús de la bandera espanyola
VOX ha denunciat a un total de dotze municipis del Tarragonès per no penjar la bandera espanyola a la Casa de la Vila
El subdelegat del govern espanyol a les comarques de Tarragona, Joan Sabaté, ha enviat un requeriment per escrit a dotze alcaldes de la comarca del Tarragonès per preguntar-los si estan acomplint la Llei 39/1981, de 28 de octubre, que regula l’ús de la bandera espanyola i d’altres banderes i ensenyes.

La coneguda com a “llei de banderes” estableix que la bandera d'Espanya “haurà d'onejar a l'exterior i ocupar el lloc preferent a l'interior de tots els edificis i establiments Administració central, institucional, autonòmica, provincial o insular i municipal de l'Estat” i detalla que ha d'ocupar sempre un espai “destacat, visible i d'honor” a totes les administracions.

També detalla que quan els ajuntaments o altres corporacions públiques utilitzin les seves pròpies banderes, ho faran sempre junt amb l’espanyola que ocuparà, diu la llei textualment, “un espai preeminent i de màxim honor, i les restants no podran ser més grans”.

En aquest sentit, i com ha explicat l’advocat altafullenc, Jaume Bou, a Altafulla Ràdio, la llei, a més, diu que si no s’acompleix aquest fet, “ha de corregir-se de forma automàtica”.

Els ajuntaments que han rebut el requeriment de la Subdelegació del Govern a Tarragona són Vespella de Gaià, Salomó, la Riera de Gaià, Renau, la Nou de Gaià i el Catllar, al Baix Gaià, i també Vila-seca, Vilallonga del Camp, Perafort, la Secuita, la Pobla de Mafumet, el Morell.

La pregunta de Joan Sabaté dirigida a aquesta dotzena de consistoris arriba després de la denúncia que ha fet el partit VOX, que ha alertat que en aquests ajuntaments no hi oneja la bandera espanyola i, per tant, s’incompleix la Llei 39/1981, de 28 de octubre, que regula l’ús de la bandera d’Espanya i d’altres banderes i ensenyes.

La subdelegació del govern espanyol va rebre aquestes denúncies de VOX per via administrativa el passat 9 d'agost.

L’advocat altafullenc, Jaume Bou, ha avançat què els pot passar als ajuntaments que han rebut l’advertiment de la Subdelegació i que no l’han acomplert. Podrien, fins i tot, concórrer en un cas de “prevaricació per omissió”.

Jaume Bou distingeix, però, si en aquest cas la denúncia de VOX va per via administrativa o finalment el partit opta per un recurs per la via penal, cosa que seria més difícil que passés a l’administració però que complicaria força les coses als alcaldes d’aquest municipis que no tenen la bandera espanyola a les seves façanes i que podrien ser, fins i tot, “ser inhabilitats per al seu càrrec”.

La Subdelegació del govern espanyol està obligada ara a actuar per constatar la denúncia de VOX.

Per la seva banda, la dotzena d'alcaldes que han rebut la carta tenen ara un termini de vint dies per emetre un informe en què donin resposta a la demanda del subdelegat Joan Sabaté i expliquin si estan acomplint o no amb la llei de banderes.
Jaume Bou, advocat
Jaume Bou, advocat
Jaume Bou, advocat
Social
Et recomanem
Concert del cicle Altafujazz amb 'Realitat sonora'
5 de febrer a les 19:00h. a la sala Dansclas
Organitza: OilJazz
Visites guiades a la Vila Closa d'Altafulla
Cada primer dissabte de mes a les 11:00h.
Informació i reserves a l’Oficina de Turisme i al 977 65 14 26
10a Marxa dels Castells del Baix Gaià
6 de febrer a les 09:00h. des de les eres del Castell
Més informació a: www.marxacastells.com
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla