Notícies
Foto: Joan Díaz
19 d'octubre del 2018
La pluja fa créixer el cabal del riu Gaià i deixa un paisatge espectacular a la platja de Tamarit
El riu s’ha endinsat al mar en una petita i tranquil•la “gaianada”
Les pluges d’aquests darrers dies a tota la llera del riu Gaià ha fet pujar de forma important el cabal del riu Gaià i, fins i tot, en alguns punts ha fet aixecar els passos del riu i ha provocat que s’hagi d’obrir el cabal ambiental del Gaià.

Aquest dijous, però, es va haver de tancar el cabal ambiental del riu, a causa de l’alta previsió de pluges intenses, com ha explicat Hèctor Hernàndez, responsable de custòdia de l’Associació Mediambiental la Sínia.

Tot i que el cabal exacte del riu Gaià varia aquests dies, es coneix que el cabal va tenir una forta pujada el passat dia 15 d’octubre i que va superar la quota 87 a l’embassament del Catllar. Aquesta és la quota mínima per alliberar cabal ambiental de riu.

Ena quest moment, les pluges han portat aigua des de la part alta on neix el riu fins a l’embassament del Gaià, i també han provocat la crescuda del riu a la part del Baix Gaià, que ha fet que s’endinsi a la mar de la platja d’Altafulla. Ha estat, però, de forma tranquil•la i sense provocar grans crescudes ni incidents.

El passat 15 d’octubre va haver-se de tallar la carretera TV-2006, que uneix els pobles de Santes Creus i Aiguamúrcia, al pas del riu Gaia.

Tot i la tranquil•litat de la “gaianada”, els ajuntaments, la Generalitat i les entitats ambientals han tancat alguns passos i demanen prudència a l’hora de travessar el riu, sobretot a l’alçada dels passos al municipi de Montferri, a l’Alt Camp.

Aquest dijous el Gaià ja estava desembocant a la platja de Tamarit, i riu ha tornat a entrar a mar, fet que ha tornar a teixir un paisatge de foto a la zona de la platja d’Altafulla-Tamarit. Hèctor Hernàndez d ela Sínia, ha descrit com es trobarà aquest cap de setmana l’espai natural de la desembocadura del Gaià.

Una bona ocasió, per visitar la platja d’Altafulla i Tamarit durant aquest cap de setmana, o bé de participar en alguna de les activitats que organitza l’Associació Mediambiental la Sínia o el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

Precisament aquest cap de setmana el Museu ha programat l’activitat “Dels Munts a Tamarit” per apropar el patrimoni a les famílies, un itinerari a peu des de la Vil•la Romana dels Munts a la desembocadura del riu Gaià i la platja de Tamarit que es farà aquest diumenge 21 d’octubre a les 11 hores en el marc de l’activitat “Vine al museu en família! Pots fer una gran descoberta!” .

L’activitat es fa en col•laboració amb l’Associació Mediambiental Hort de la Sínia i el seu Centre d’Educació Ambiental i per apuntar-se cal fer una reserva al telèfon 977 25 15 15 o bé per mail a mnat@gencat.cat
Hèctor Hernàndez, un dels responsables de La Sínia
Hèctor Hernàndez, un dels responsables de La Sínia
Hèctor Hernàndez, un dels responsables de La Sínia
Social
Et recomanem
Concert del cicle Altafujazz amb 'Realitat sonora'
5 de febrer a les 19:00h. a la sala Dansclas
Organitza: OilJazz
Visites guiades a la Vila Closa d'Altafulla
Cada primer dissabte de mes a les 11:00h.
Informació i reserves a l’Oficina de Turisme i al 977 65 14 26
10a Marxa dels Castells del Baix Gaià
6 de febrer a les 09:00h. des de les eres del Castell
Més informació a: www.marxacastells.com
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla