Notícies
Foto: Arxiu
23 d'octubre del 2018
Fonxo Blanch serà el pregoner de la Festa Major de Sant Martí 2018
El polític veterà i historiador local donarà el tret de sortida a les festes d’Altafulla

Francesc Blanch Canyelles, conegut popularment per “Fonxo”, serà el pregoner de la Festa Major de Sant Martí 2018. El polític veterà i historiador local donarà així el tret de sortida a la festa grossa d’Altafulla el proper divendres 2 de novembre, a partir de les 19h des de la plaça del Pou, un acte que serà transmès en directe per Altafulla Ràdio.

Fonxo Blanch, nascut a Altafulla el 29 d’abril de 1954, pertany a una família de vocació municipalista, i reconegut socialista i federalista de mena. De fet, n’ha estat el sisè representant. Primer, com a regidor a l’oposició, de 1983 a 1994; després amb responsabilitats al govern, principalment en les àrees de Cultura i Hisenda en el mandat 1999-2003, i tercer, en el retorn a la política municipal sota les sigles de PAU (Plataforma Altafulla Unida), del mandat 2007-2011, fins que a les eleccions del 2011, no va aconseguir representació al Ple.

En l’àmbit laboral, va treballar primer a la granja i a la botiga familiars; i durant més de tres dècades ha donat classes com a professor de literatura i llengua catalanes a l’Institut Eugeni d’Ors, de Vilafranca del Penedès on va arrelar també com a col•laborador del setmanari El 3 de Vuit i a Ràdio i Televisió de Vilafranca, així com també a Altafulla Ràdio i a la revista municipal Plaça del Pou, d’Altafulla.

Col•laborador al Centre d’Estudis d’Altafulla, ha publicat una biografia de Milà i Fontanals i ha compartit l’edició i pròleg del recull d’articles d’Antoni Sabaté Mill. El 1999 va publicar Mozaik multilingüe mínim, on va desplegar el projecte POFUE d’ortografia única europea. Als Estudis Altafullencs ha publicat diversos articles entre els quals destaquen dos de la història de les institucions escolars d’Altafulla i una extensa monografia del període republicà i de la guerra civil. També destaca el llibre publicat d’ “Altafulla”, de la col•lecció La Creu de Terme, conjuntament escrit amb Maria Porter i Joan Carnicer.

Com a curiositat, Fonxo Blanch va ser un dels representants polítics que va participar en la primera moció de censura d’Altafulla el 2008, que va provocar la marxa del llavors alcalde d’Alternativa Baix Gaià, Francesc Farré, i la consecució de l’alcaldia per part del llavors socialista, Josep Maria Gené. Avui ha estat proposat pregoner per part de la regidoria de Festes i l’alcaldia d’Altafulla, en mans d’Alternativa, és a dir, d’aquells que en el seu moment van ser destronats del govern per la primera moció de censura que es vivia a Altafulla en la seva curta etapa democràtica.
Social
Et recomanem
Concert del cicle Altafujazz amb 'Realitat sonora'
5 de febrer a les 19:00h. a la sala Dansclas
Organitza: OilJazz
Visites guiades a la Vila Closa d'Altafulla
Cada primer dissabte de mes a les 11:00h.
Informació i reserves a l’Oficina de Turisme i al 977 65 14 26
10a Marxa dels Castells del Baix Gaià
6 de febrer a les 09:00h. des de les eres del Castell
Més informació a: www.marxacastells.com
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla