Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
13 de novembre del 2018
Altafulla tanca una Festa Major de Sant Martí lluïda i participativa
El Grup de Diables estrena la figura de foc del vano de tres en la carretillada i els Versots posen el punt crític a la festa
Altafulla ha viscut aquest darrer cap de setmana els actes més esperats de la Festa Major de Sant Martí. Com és tradicional, la vigília de Sant Martí, que es celebra l’11 de novembre, la cercavila va fer sortir al carrer els altafullencs i altafullenques per acompanyar tots els elements de la cultura popular local; enguany amb un seguici més especial que mai, amb els Nans d’Altafulla que van tornar a desfilar pels carrers després d’anys sense fer-ho.

La crida que s’havia fet als nens de les escoles altafullenques per ser portadors dels Nans i poder recuperar aquests elements va tenir força èxit i, fins i tot, van estrenar ball propi.

La cercavila va recórrer dissabte tot el nucli antic d’Altafulla amb l’acompanyament musical de la Paula Segovia i el Joan Belmonte, alumnes de l’Escola Municipal de Música i els Gegants, el Grup de Diables Petits, els Castellers d’Altafulla, els Bastoners, els Grallers i uns convidats especials, el grup navarrès Zizurko Trikitilariak, que van participar-hi amb la seva música protagonitzada per la Trikitixa.

Els més petits van gaudir dels Nans, dels Diables i de la resta de la Cercavila i també dels Gegants, tot i algun ensurt i broma que van protagonitzar els Manotes quan perseguien als nens i nenes que els ho demanaven.

La nit de dissabte, el grup de pop folk català, Blaumut, va lluir com mai al Casal La Violeta amb la gira del seu darrer treball, “Equilibri”, que van combinar amb les cançons dels seus primer discos, interpretant una delicada versió acústica de “Bicicletes”, ben a prop del públic.

L’Empalmada dels Diables, amb la Disco Móvil Mas & Mas Show, van cloure els actes de la vigília de Sant Martí.

El dia del patró va arrencar amb el tradicional esmorzar de l’arengada i el pilar caminant per les escales. Els Castellers d’Altafulla van pujar els 41 esgraons que connecten la plaça del Pou amb la plaça de l’Església i van assolir, per tercer any consecutiu, l’objectiu de fer arribar el pilar caminant.

Després de la missa, la processó de Sant Martí, amb la participació de tots els elements festius del seguici, van retre homenatge al patró d’Altafulla. Després de dinar, els Diables Petits van tornar a organitzar el Quinto, on desenes de persones van omplir el carrer de l’Hostal per participar en un joc tradicional consolidat en el programa de festes.

Al vespre, va arribar un dels altres actes més tradicionals, la Rua de Sant Martí, on els més petits del municipi acompanyen al Sant, pujat damunt d’un cavall i il•luminen el seu camí fins a la plaça del Pou amb els fanalets que s’han fet ells mateixos a les escoles.

Una passejada amenitzada amb la música dels alumnes de vent i percussió de l’Escola Municipal de Música d’Altafulla i que va acabar amb la representació de la llegenda de Sant Martí, a peu de plaça, narrada per l’altafullenca Joana Badia, que va explicar la història de Sant Martí, que va fer entrega de la seva mitja capa a un home pobre que tenia fred.

Aquest és un dels actes que cada any té més participació i es consolida en la tradició altafullenca, i acaba amb la degustació de la capa de Sant Martí en forma de pastís, a la plaça del Pou.

La festa d’Altafulla va acabar diumenge amb el Correfoc dels Diables, que van omplir d’espurnes els carrers de la Vila Closa per acomiadar la gresca d’aquest any. A més, enguany els Diables han estrenat de la figura del vano de 3 (un pilar central de tres, costejat per dos pilars de dos) en la carretillada final a la plaça del Pou, on van llençar 2.000 carretilles entre el correfoc i l’esclat a plaça.

La política nacional i local va tornar a centrar els Versots dels Diables on Llucifer va remarcar un cop més les diferències entre els Diables i l’Ajuntament a l’hora d’organitzar el programa de festes.

Els coets de final de festa a l’Era de l’Ixart van tancar el programa de Festa Major de Sant Martí, que encara s’allargarà uns dies més amb els actes de la post-festa el cap de setmana que ve, amb la XV Baixada de Trastos, la VII Jornada de Novel•la Negra d’Altafulla 2018, el Guateque Casteller i el VIIè Cros del Roquissar, entre d’altres.
Públic Cercavila
Versots Diables d'Altafulla
Social
Et recomanem
Taller de Pessebres
Dissabte 2 desembre de 17.30h a 20h
Centre d'Entitats. Més info: pessebristesaltafulla@gmail.com
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla