Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
13 de novembre del 2018
Les gralles i la trikitixa agermanen Altafulla i Navarra
El concert de gralles de dissabte durant la Festa Major de Sant Martí va comptar amb la participació del grup Zizurko Trikitilariak
En el marc dels actes centrals de la Festa Major de Sant Martí, el dissabte passat els Grallers d’Altafulla i els Grallers de l’Escola de Música van organitzar un concert especial a les Escales de la Placeta.

Un concert que va comptar amb la participació del grup Zizurko Trikitilariak de la localitat navarresa de Zizur Mayor. Els convidats, que prèviament van participar també en la cercavila de Sant Martí interpretant la seva música d’arrel tradicional pels carrers del municipi, ja fa anys que tenen una vinculació especial amb Altafulla.

Una amistat els uneix amb la família d’altafullencs Blanch i que fa que cada any visitin la localitat per fer-hi una calçotada. Enguany, però, és la primera vegada que han vingut per la Festa Major de Sant Martí i, per això, el grup de Grallers d’Altafulla van decidir convidar-los per fer un concert conjunt i participar a la Cercavila.

Jordi Blanch, membre dels Grallers d’Altafulla, explica com va sorgir l’amistat amb el grup musical de Navarra, una relació “musical i també gastronòmica”.

Durant el concert, els Grallers d’Altafulla i els Grallers de l’Escola de Música van interpretar diferents peces, com el popular Amparito Roca, entre d’altres.

El grup Zizurko Trikitilariak van cloure el concert, interpretant música tradicional navarresa. Com explicava Oskar Arizala, membre de la formació musical, moments abans de l’inici del concert, “ha estat tot un honor visitar Altafulla per poder participar a la cercavila, i gaudir i conèixer els elements de la cultura popular catalana”.

La trikitixa és un tipus d'acordió diatònic més menut que l'acordió de piano i és molt popular al País Basc. En els seus orígens, s’anomenava així al ball acompanyat per un acordió i un pandero. Avui es coneix amb aquest terme a aquest tipus d'acordió que han popularitzat, entre d’altres, els músics Kepa Junkera o Carles Belda.
Jordi Blanch, Grallers Altafulla.
Oscar Ariza, Zizurko Trikitilariak
Social
Et recomanem
Teatre a la Violeta: 'Llarg dinar de Nadal', amb Bruna Cusí
24 de novembre a les 19:00h. a la Violeta
Consulta-la sencera a: lavioleta.sacatuentrada.es
Dia per a l'eliminació de la violència contra les dones
25 de novembre a les 18:00h. a la plaça del Pou
Consulta el programa a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla
Programació a la sala La Violeta
Consulta-la sencera a: lavioleta.sacatuentrada.es