Notícies
20 de març del 2015
Mor als 84 anys el catedràtic de Llengua i Literatura catalana Joaquim Molas, descendent de la família Molas d’Altafulla
El seu antecedent més proper censat al municipi el trobem el 1924 amb el nom de Josep Molas Pijuan
El catedràtic de Llengua i Literatura Catalana, historiador i crític literari, Joaquim Molas, va morir aquest dilluns als 84 anys. Era descendent de la família Molas, resident al número 3 del carrer Nou d’Altafulla. El seu antecedent més proper censat al municipi el trobem el 1924 amb el nom de Josep Molas Pijuan.

Nascut a Barcelona el 1930, Joaquim Molas va començar la seva trajectòria influït per Martí de Riquer i Dámaso Alonso i es va dedicar a la literatura medieval i a l'anàlisi estilística dels textos i més endavant a l'estudi de la literatura contemporània. Va ser professor als Estudis Universitaris Catalans i va entrar com a Catedràtic de Llengua i Literatura Catalana a la UAB (1969) i a la UB (1982).

Va crear algunes de les col·leccions de llibres més difoses, que són referents importants en la recuperació del llegat literari català, com són ‘Les millors obres de la literatura catalana’ o ‘Les millors obres de la literatura universal’, entre d'altres. Va coordinar i dirigir el ‘Diccionari de la literatura catalana’ (1965), i cinc volums de la ‘Història de la literatura catalana’ (1986). Va ser fundador de la revista de crítica literària ‘Els Marges’. Part dels seus treballs es troben a les compilacions ‘Obra crítica I’ (1995), guardonada amb el Premi Lletra d'Or i el Premi Crítica Serra d'Or del 1997; i ‘Obra crítica II’ (1999), guardonada també amb el Premi Crítica Serra d'Or del 2000. Amb el llibre de memòries ‘Fragments de memòria’ (1997), va rebre el Premi de la Institució de les Lletres Catalanes de prosa de no-ficció del 1998.

La seva carrera ha estat guardonada amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1998), la Creu de Sant Jordi (1999), la Medalla del Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona (2002), la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (2003) i era Doctor Honoris Causa per la Universitat de Lleida (2006). Va ser membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans i soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

El seu funeral va tenir lloc el passat dimecres.
Social
Et recomanem
XXIV Nit de Bruixes d'Altafulla
28 i 29 de juny a la zona verda de davant del Castell
Programa complet a: www.altafulla.cat
Festival Altacústic
19 i 20 de juliol a la plaça de l'Església i la plaça del Pou
Programa complet a: www.altacustic.cat
MNACTEC Bus
26, 27 i 28 de juliol al carrer Atzavares
+ info i reserves a: mnactec.cat/ca/exposicio-detall/mnactec-bus
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla