Notícies
Foto: Ajuntament d'Altafulla
08 d'octubre del 2019
L’Ajuntament d’Altafulla se sumarà a la Setmana Europea de Prevenció de Residus
El programa de la Festa Major de Sant Martí inclourà diverses activitats i campanyes de sensibilització en aquesta línia
Front comú del món local en la prevenció i gestió de residus municipals. Tècnics i professionals del sector s’han reunit al Museu de Ciència del Cosmocaixa de Barcelona en la jornada ‘Prevenció i Gestió dels Residus municipals: cap al 2030’.

Els principals objectius de la trobada han estat implicar els ens locals en aquest canvi cap a un model més sostenible i buscar estratègies comunes per tal d’assolir els nous objectius de reciclatge i d’abocament de residus que estableix ‘L'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible’, aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2015.

Els assistents han conegut nous projectes de recollida selectiva a Catalunya, així com diverses experiències en prevenció. Altres punts destacats han estat la importància dels residus comercials i tèxtils en la recollida selectiva, i la necessitat d’implicació dels ens locals amb la nova normativa dels plàstics d’un sol ús.

Una línia, aquesta darrera, en la qual l’Ajuntament d’Altafulla ja hi treballa. Pel sopar popular de la Festa Major Petita d’aquest passat mes de setembre, el consistori va posar a la venda lots sostenibles de plats, coberts i gots reutilitzables amb la voluntat de reduir la gran quantitat de plàstic que es genera en actes d’aquest tipus. La idea és fer-los servir en qualsevol activitat de caire popular que se celebri al municipi, com les que tenim a tocar de la Festa Major del proper mes de novembre. La coalcaldessa i regidora de Medi Ambient, Alba Muntadas, ha insistit en la necessitat de “donar exemple des de l’Ajuntament i d’impulsar campanyes de conscienciació ciutadana”.

Altres propostes que el consistori altafullenc contempla per Sant Martí s’emmarquen dins de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que se celebra arreu del territori del 16 al 24 de novembre. Muntadas ha avançat una jornada de sensibilització a l’Aula de Natura que gestiona el GEPEC a la Finca Canyadell sobre l’impacte que tenen en el medi ambient les canyetes d’un sol ús; així com l’organització d’un ‘escape room’ entorn la prevenció de residus. També es preveuen tallers de sensibilització a les escoles.

La incorporació d’energies renovables als equipaments municipals és una altra de les mesures en què treballa l’equip de govern per tal de complir amb el compromís de disminuir en un 20% les emissions de CO2 l’any 2020. La coalcaldessa ha explicat dos projectes que tenen damunt la taula per millorar la gestió de l’escola La Portalada. D’una banda, estudien la substitució de l’actual caldera de gas del centre per una caldera de biomassa; i, de l’altra, valoren la possibilitat de fer funcionar el futur gimnàs amb energia eòlica.

Un altre dels compromisos de l’Ajuntament és l’adquisició de vehicles municipals més sostenibles.
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla i regidora de Medi Ambient
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla i regidora de Medi Ambient
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla i regidora de Medi Ambient
Social
Et recomanem
Per a informacions oficials sobre el coronavirus:
Web: www.canalsalut.gencat.cat/coronavirus
Per a consells i última hora actualitzada sobre el coronavirus:
Facebook, Twitter i Telegram: @salutcat / Instagram: @salut_cat
Ajuda a majors de 60 anys i col·lectiu de risc a Altafulla:
Telèfon: 977 650 008
Per a consells i última hora actualitzada a Altafulla:
Facebook: @ajuntament.altafulla / Twitter: @ajAltafulla