Notícies
Foto: URV
14 de novembre del 2019
La URV ofereix una recreació teatralitzada sobre l’altafullenc Antoni de Martí i Franquès
Tot i que la visita està pensada per centres educatius de secundària i batxillerat, el centre ofereix aquest dissabte una ruta oberta a la ciutadania
La ruta ‘Antoni de Martí i Franquès. Un científic universal’, que promou cada any la Universitat Rovira i Virgili (URV) des del 2011, coincidint amb la celebració de la Setmana de la Ciència, ofereix aquest dissabte 16 de novembre una activitat oberta a la ciutadania. Tot i que la visita està pensada per centres educatius de secundària i batxillerat, sempre dedica un cap de setmana al conjunt de la població. El recorregut s’iniciarà a les 11 del matí des del Portal del Roser, i tindrà una durada aproximada d’1 hora i 45 minuts. Per participar-hi, cal inscriure’s-hi prèviament a través del portal www.comciencia.urv.cat.

Jaume Martell és la persona que interpreta el personatge altafullenc en una visita lúdica que va més enllà de la figura del científic, i que fa reflexionar els assistents sobre la nostra procedència i les aportacions dels nostres avantpassats.

Les sessions per a estudiants finalitzen aquest divendres després de dues setmanes d’activitats. En aquest cas, dona a conèixer als participants els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva vida i recerca, des del Camp de Mart fins al Pla de la Seu, passant per l'indret on tenia el laboratori al carrer Santa Anna.

Segons Jaume Martell, l’acceptació entre els alumnes és molt positiva. Hi ha centres que des de fa anys repeteixen l’experiència, que ofereix la possibilitat d’aprendre d’una manera molt més didàctica i participativa.

Martí i Franquès va néixer a Altafulla l’any 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Jaume Martell l’ha presentat com un aristòcrata amb molts diners i moltes possibilitats que, gràcies al seu gran esperit científic, va destacar en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica.

La seva contribució més destacada data del 1790, quan va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, de proporció constant, amb un 21% d’oxigen i un 79% de nitrogen. El sexe de les plantes és una altra de les seves aportacions més destacades. Malgrat aquestes contribucions, la seva figura ha estat poc reconeguda, i activitats com la d’aquest cap de setmana contribueixen a posar-la en valor.
Jaume Martell, intèrpret d'Antoni Martí de Franquès
Jaume Martell, intèrpret d'Antoni Martí de Franquès
Jaume Martell, intèrpret d'Antoni Martí de Franquès
Social
Et recomanem
Dia Internacional contra la violència envers les dones
25 de novembre
Més informació a www.altafulla.cat
Jornada de portes obertes a la Vil·la romana dels Munts
29 de novembre
Més informació a www.mnat.cat