Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
15 de novembre del 2019
L’Ajuntament d’Altafulla es reuneix amb els serveis jurídics municipals per iniciar el camí de la licitació de l’Escola d’Adults
Un cop resolta la investigació, la voluntat del nou equip de govern és representar “una administració pública transparent a l’hora de fer les seves contractacions que permeti oferir el servei amb totes les garanties legals”
La resolució de la Inspecció de Treball referent a la situació irregular de l’Escola Municipal d’Adults d’Altafulla marca el camí que ha de seguir l’Ajuntament entorn aquesta problemàtica. El coalcalde, Jordi Molinera, ha explicat que van rebre l’informe el dimarts i que aquest divendres es reuneixen amb els serveis jurídics municipals per valorar la situació i moure fitxa. A l’espera de conèixer el contingut d’aquesta trobada, el més probable és que la propera passa avanci cap a la licitació del servei a través d’una cooperativa de treball que gestioni el dia a dia del centre, tal i com ja ho van comunicar als treballadors en el moment de suspendre l’activitat fins que no es regularitzés la situació.

Un cop resolta la investigació, el batlle ha insistit en la voluntat del nou equip de govern de representar “una administració pública transparent a l’hora de fer les seves contractacions que permeti oferir el servei amb totes les garanties legals”. Ha asseverat, però, que “solucionar un problema que fa quatre anys que s’arrossega porta el seu temps”.

Molinera ha recordat que cap dels treballadors de l’Escola d’Adults mai ha hagut de superar un procés selectiu. Una situació que volen capgirar a través d’un “concurs públic de lliure concurrència”.

El coalcalde ha criticat que “l’anterior equip de govern era plenament coneixedor d’aquesta precarietat laboral”, i l’ha acusat “d’eludir les seves responsabilitats durant anys”. Una situació que ara té les seves conseqüències arran de la denúncia dels sindicats COS i CGT que arriba en forma d’una sanció de 60.000 euros per fer front a les cotitzacions dels treballadors afectats.

Davant d’aquestes acusacions, el regidor Xavier Rofas, qui va agafar les regnes de l’àrea d’Educació en el darrer mandat després que L’EINA sortís de l’equip de govern l’any 2016, ha contestat que el nou govern -format per AA i l’aleshores PdeCat- va ser “hereu” d’un model que veia la llum l’any 2011 de mans de la regidora Eva Martínez, edil de l’aleshores Solidaritat Catalana per la Independència (SI), una formació encapçalada per Jordi Molinera.

Malgrat haver heretat el model en el format que ara és objecte de la problemàtica, Rofas ha reconegut que ben aviat van ser conscients del funcionament “irregular” de l’Escola d’Adults, avisats també per la intervenció municipal. A partir d’aquí, ha explicat que “va ser una qüestió de prioritats ja que els recursos tècnics de l’Ajuntament són extraordinaris, però també limitats”. Entre la llarga llista de serveis municipals pendents de licitació, l’Escola d’Adults va quedar en 17a posició.

El futur de l’Escola d’Adults es va començar a qüestionar el març del 2017 en sessió plenària. Aleshores, el model que havia de seguir el centre va centrar el debat de la corporació, prenent com a punt de partida la proposta de l’aleshores edil responsable, qui va posar damunt la taula la possibilitat d’incorporar la figura de coordinador i de redefinir el projecte. Xavier Rofas ha recordat que la seva voluntat era “primer promoure un nou model, i després actuar en conseqüència i dotar-lo de docents”. “Un projecte –segons ha apuntat- que va vetar L’EINA”.

L’actual regidor de Junts per Altafulla ha insistit que “tots incorríem una falta de forma conscient al consistori”, i ha titllat de “lletja i desafortunada la manera que té ara L’EINA de solucionar el problema davant d’una denúncia i una sanció que han precipitat els fets”. Ha criticat el fet “d’haver parit la criatura, d’eludir responsabilitats, i de traslladar-les a l’anterior equip de govern”.

A l’espera de conèixer les intencions de l’Ajuntament, l’equip docent de l’Escola d’Adults ha interposat una demanda d’acomiadament que pretén que acabi o amb la indemnització corresponent o amb una readmissió al seu lloc de feina.

Amb la resolució en mà, l’advocada i els representants sindicals entenen que el que hauria de fer l’Ajuntament d’Altafulla és “contractar aquestes persones pel mètode d’urgència”. Tot i ser conscients que els treballadors afectats no han passat els processos selectius corresponents i que, per tant, no poden ser considerats fixes discontinus, han assegurat que sí que haurien de ser considerats indefinits discontinus, i ocupar les seves places fins que sortissin a concurs i fossin ocupades per funcionaris de carrera.
Jordi Molinera, coalcalde d'Altafulla
Jordi Molinera, coalcalde d'Altafulla
Xavier Rofas, exregidor d'Educació
Social
Et recomanem
Per a informacions oficials sobre el coronavirus:
Web: www.canalsalut.gencat.cat/coronavirus
Per a consells i última hora actualitzada sobre el coronavirus:
Facebook, Twitter i Telegram: @salutcat / Instagram: @salut_cat
Ajuda a majors de 60 anys i col·lectiu de risc a Altafulla:
Telèfon: 977 650 008
Per a consells i última hora actualitzada a Altafulla:
Facebook: @ajuntament.altafulla / Twitter: @ajAltafulla