Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
12 de desembre del 2019
El treball de camp sobre la futura gestió sostenible de la platja d’Altafulla divideix l’espai en tres sectors d’actuació
Aquestes primeres consideracions es plasmaran en un informe que servirà per detallar-ne les actuacions concretes, i que es preveu que es presenti públicament pels volts dels mesos de febrer o març
L’Ajuntament d’Altafulla s’ha reunit aquest dimecres al migdia amb Xisco Roig, encarregat d’elaborar l’estudi que ha de permetre una gestió sostenible de la platja del municipi, per conèixer les primeres impressions del seu treball de camp. El responsable de la consultoria ambiental Qu4tre va iniciar els treballs a finals del mes de novembre, i ara ja disposa de les primeres conclusions respecte la situació actual i el futur del nostre litoral.

Un dels principals punts que ha transcendit d’aquesta trobada és la divisió de la platja en tres sectors. La coalcaldessa i regidora de Medi Ambient, Alba Muntadas, ha diferenciat entre la zona del Fortí, tot el tram que correspon a Botigues de Mar, i l’espai que va del punt on acaba el passeig fins el terme municipal de Tarragona.

La zona del Fortí ja disposa d’un indici de cordó dunar, ara afinançat amb espècies invasores com atzavares i dits de bruixa, que s’haurien de substituir per espècies autòctones amb la voluntat de “renaturalitzar l’espai i convertir-lo en un reservori de sorra que redueixi els efectes de les llevantades”.

Pel que fa al tram de Botigues de Mar, la idea és instal·lar una pantalla que permeti incrementar l’alçada del mur durant els mesos d’hivern per tal d’evitar que entri la sorra al passeig.

Quant al darrer sector, la voluntat és “convertir-lo en un espai de transició entre les dunes de Tarragona i la platja més urbana d’Altafulla”. En aquest cas, caldrà revisar la concessió que disposa el Club Marítim per a aparcament de barques, i, en funció dels resultats, replantejar la zona.

Una de les accions amés immediates passa per donar continuïtat a la renaturalització de la zona del Fortí que ja es va posar en marxa en la darrera edició de la jornada mediambiental ‘Viu la platja!’. La intenció, segons ha avançat la regidora, és que siguin els alumnes del Pla de Transició al Treball (PTT), en col·laboració amb l’Associació Mediambiental La Sínia, els que s’encarreguin d’acabar d’extreure les plantes invasores, i de plantar-hi espècies pròpies del sistema dunar com el jull de platja i el borró. La previsió és que aquesta nova acció es dugui a terme a principis d’any, juntament amb l’abalisament de la zona.

L’aixecament del mur del passeig per evitar que hi entri la sorra és una altra de les actuacions que podrien executar-se a mig termini. Alba Muntadas ha parlat d’una intervenció amb un cost “assumible” que podria començar a funcionar el proper hivern.

Xisco Roig també ha posat damunt la taula la possibilitat de reestructurar el passeig reduint l’amplada en aquells punts que disposa de més espai. Una proposta que l’Arquitecte Municipal no descarta.

L’objectiu final d’aquesta diagnosi és garantir una platja de qualitat que posi en valor el seu caràcter natural, alhora que mantingui el seu atractiu turístic. Alba Muntadas vol que aquest nou manteniment esdevingui “el tret diferenciador de la resta de platges del litoral”.

Aquestes primeres consideracions es plasmaran en un informe que servirà per detallar-ne les actuacions concretes, i que es preveu que es presenti públicament pels volts dels mesos de febrer o març. Les actuacions es prioritzaran en funció de la seva utilitat i del pressupost que requereixin per dur-se a terme.
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla i regidora de Medi Ambient
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla i regidora de Medi Ambient
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla i regidora de Medi Ambient
Social
Et recomanem
Conferència 'Inundabilitat d'Altafulla: La Rasa i Baix a Mar'
Divendres 10 de febrer, a les 19:00h, a la Sala Teresa Manero
Organitza Centre d'Estudis d'Altafulla
Visita als Munts 'La vida de les elits vora Tàrraco'
Diumenge 12 de febrer, d'11 a 12:30h, Vil·la romana dels Munts
Organitza Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Agenda cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla
Programació a la sala La Violeta
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Entrades disponibles a https://lavioleta.sacatuentrada.es/ca