Notícies
Foto: CCOO
26 de març del 2020
La UGT i CCOO denuncien que “hi ha molts ERTO fraudulents per part d’empreses del Camp de Tarragona”
Els sindicats demanen que s’estudiï aplicar altres accions, com la flexibilitat de la jornada, les adaptacions dels calendaris laborals o el teletreball
La crisi sanitària provocada per la pandèmia del COVID-19 ja fa dies que està tenint un impacte econòmic a Catalunya, afectant considerablement a l’activitat i la producció dels petits comerços, i de les grans i mitjanes empreses. Per això, les empreses que tenen en nòmina a molts treballadors als quals no pot pagar en les condicions actuals, han presentat un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) amb el qual se suspenen els seus contractes, tot i que amb dret a atur.

Facilitar els ERTO ha estat una de les mesures del Govern de l’Estat per fer front a la crisi econòmica que s’ha generat per l’estat d’alarma i el confinament. De fet, la UGT al Camp de Tarragona té sobre la taula “3.700 expedients que involucren a 21.000 persones”, ha assegurat el secretari general, Joan Llort, als micròfons del programa ‘Carrer Major’.

Llort també ha reconegut que “molts d’aquests ERTO són fraudulents perquè els presenten empreses que depenen de les administracions, que els garanteixen que cobraran”, i per tant, no han de tenir cap problema per pagar als seus treballadors.

Seguint la mateixa línia, la secretària general de CCOO a Tarragona, Mercè Puig, també s’ha mostrat en contra de totes aquestes empreses que “presenten ERTO fraudulents en un moment molt difícil per a la societat i on la solidaritat ha de ser una consigna que segueixi tothom”.

El secretari general de la UGT al Camp de Tarragona també ha remarcat que “les empreses han d’estar tranquil·les perquè no totes les solucions impliquen presentar un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació”. En primer lloc, cal analitzar les seves necessitats i posteriorment estudiar si és viable aplicar accions com la “flexibilitat de la jornada, les adaptacions dels calendaris laborals o el teletreball, entre altres”. Unes mesures que també comparteixen des de CCOO, com ha assegurat Mercè Puig.

Un dels sectors més afectats per aquesta situació, sobretot en els municipis del litoral de la costa daurada com és Altafulla, és el de l’hostaleria. Els hotels de la demarcació no podran obrir les seves portes per Setmana Santa, i això ha fet que no cridin als treballadors que habitualment contracten per a l’inici de la temporada.

Joan Llort també remarca els que “els contractes fixos discontinus podrien ser un element important” per donar cobertura a aquests empleats, incloent-los dins dels ERTO. Aquests són uns contractes indefinits per a treballadors que desenvolupen una feina de manera discontínua, i als quals s’ha d’informar que es reprèn la relació laboral quan acaba el període de suspensió.

Des de la UGT al Camp de Tarragona creuen que la situació actual provocada per la pandèmia, “és una bona oportunitat per comprovar de primera mà que les reclamacions del servei sanitari per la manca de personal i material són reals i necessàries”. Quant a les empreses “haurem de pensar que externalitzar feines a països subdesenvolupats per treure més rendit econòmic, a la llarga tampoc acaba generant beneficis”, ha sentenciat Joan Llort.
Joan Llort, secretari general de la UGT al Camp de Tarragona
Mercè Puig, secretària general de CCOO a Tarragona
Joan Llort, secretari general de la UGT al Camp de Tarragona
Social
Et recomanem
Per a informacions oficials sobre el coronavirus:
Web: www.canalsalut.gencat.cat/coronavirus
Per a consells i última hora actualitzada sobre el coronavirus:
Facebook, Twitter i Telegram: @salutcat / Instagram: @salut_cat
Ajuda a majors de 60 anys i col·lectiu de risc a Altafulla:
Telèfon: 977 650 008
Per a consells i última hora actualitzada a Altafulla:
Facebook: @ajuntament.altafulla / Twitter: @ajAltafulla