Notícies
Foto: Arxiu
31 de juliol del 2020
L’okupació il·legal d’habitatges, una pràctica en augment a tot el Camp de Tarragona
El programa ‘Carrer Major’ de les ràdios de la Xarxa al territori ha analitzat la qüestió des de la perspectiva dels afectats, l’administració i els àmbits jurídic i policial
L’okupació il·legal d’habitatges ha anat en augment els darrers mesos a moltes poblacions del Camp de Tarragona. Una problemàtica, ara per ara, difícil d’abordar i que genera molt de malestar tant als afectats més directes com són els propietaris de les llars okupades, com també al veïnat que li toca conviure una situació com aquesta, que tot sovint va acompanyada d’actituds incíviques, fraudulents i amenaçadores.

Tant enrevessat és tot plegat que algunes entitats veïnals, ajuntaments i organitzacions han decidit fer múscul per trobar una solució a aquest tipus d’incidents que des de la declaració de l’estat d’alarma han incrementat fins al punt que en les últimes setmanes han provocat múltiples titulars. La setmana passada, per exemple, hi va haver un incendi en una casa okupada de la Part Alta de Tarragona, fa una mica més d’un mes una baralla multitudinària amb la participació d’okupes va trasbalsar la vida al Serrallo, o a mitjan mes d’abril a Reus un okupa va agredir als policies i bombers que volien apagar el foc del pis que s’havia apropiat.

De fet, els Mossos d'Esquadra constaten un repunt de les ocupacions il·legals, sobretot en segones residències, en el que portem d'any. En concret, entre gener i maig els casos s'han disparat un 73% a Salou i un 29% a Cambrils respecte el mateix període de l'any passat. El cap de la regió policial Camp de Tarragona, el comissari Josep Maria Estela, ha explicat que també hi ha hagut més denúncies al Vendrell o a Calafell.

“El nombre de segones residències és altíssim i ocupar-ne una és fàcil. Més tenint en compte que els propietaris i els veïns no hi solen viure i que hi van poques vegades l'any. Si no ens n'assabentem en poques hores, poca cosa podem fer”, admet el comissari Estela. I és que si els inquilins ja han constituït el seu domicili a l'immoble ocupat, només se'ls pot fer fora amb un procés judicial de desnonament que pot trigar “setmanes o mesos”.

Amb motiu d’aquesta pràctica il·legal, el programa ‘Carrer Major’ de les ràdios de la Xarxa al Camp de Tarragona ha abordat la situació des de diferents perspectives. Ha recollit, per exemple, el testimoni de la Vanessa Flores, que té una segona residència a Altafulla. Durant el confinament li van okupar, i davant la lentitud de la justícia, va optar per contractar una empresa per poder fer fora aquella persona. Al final va haver de pagar 4.500 euros per aconseguir que marxés. Just fa una setmana ha recuperat l’immoble.

Altafulla és un dels municipis de la Costa Daurada on la problemàtica dels okupes s’ha fet especialment present. De fet, el ple de l’Ajuntament ha aprovat aquesta setmana una moció per unanimitat per fer front a la situació. L’alcalde, Jordi Molinera, ha explicat que el problema són les okupacions violentes que acaben produint conflictes greus amb el veïnat. La majoria es produeixen en habitatges abandonats que són propietat d’entitats bancàries o grans tenidors i que no fan res per impedir-ho. Molinera diu que aquest és el problema de fons i també el de la manca d’habitatge públic i que s’han de buscar solucions en aquest sentit.

A la Part Alta de Tarragona, també fa temps que es queixen de l’okupació de diversos edificis abandonats. El president de l’associació de veïns, Manel Rovira, ha denunciat que molts punxen la llum, resulten molt conflictius, i arriben a coaccionar els veïns.

Des del programa ‘Carrer Major’ també s’ha consultat a un advocat, Jaume Bou. Ha explicat que la millor estratègia per evitar l’ocupació d’una casa és posant alarmes i càmeres de vigilància. D’aquesta manera, el propietari té poder i proves per presentar una denúncia per robatori amb força.

Bou també ha explicat que una segona residència no està considerada un domicili dins d'un delicte d'usurpació d'un bé immoble, amb la qual cosa ocupar-ne una està tipificada al Codi Penal com un delicte lleu i té una responsabilitat penal baixa, tot just una pena de multa.
Les entrevistes senceres es poden recuperar al Podcast del programa, des de la pàgina web d’Altafulla Ràdio: https://enacast.com/altafullaradio/programs/carrermajordaltafulla/altafullaradio_podcast_17380
Vanessa Flores, víctima d'una okupació
Jordi Molinera, coalcalde d'Altafulla
Jaume Bou, advocat
Social
Et recomanem
Festival Di(vi)nes: Glòria Ganga i Raquel Lúa
9 d'octubre a les 21:00h. a la plaça de l'Església
Organitza: Associació Cultural Etcètera
Triatló popular: Just Tri-Altafulla
Dissabte 10 d'octubre
Més informació a justriseries.com/altafulla
Descobreix l'entorn natural d'Altafulla: els arbres d'interès
10 d'octubre a les 10:00h. des del Museu Etnogràfic
Informació i reserves al 655 486 115 i a joan@hortdelasinia.com
Visita ‘La vida de les elits vora Tàrraco’
11 d'octubre a les 11:00h. a la vil·la romana dels Munts
Preu: 5 euros. Venda d’entrades a www.mnat.cat/entrades