Notícies
Foto: Institut Altafulla
31 de juliol del 2020
Un grup d’alumnes de l’Institut d’Altafulla es converteix en un dels deu guanyadors d’un projecte tecnològic espacial
Els Space Wombats tindran l’oportunitat de fer una pregunta a l’astronauta que més temps ha passat a l’espai, Luca Parmitano
Un grup d’alumnes de Tecnologia de 4t d’ESO de l’Institut d’Altafulla ha estat un dels guanyadors de l’European Astro Pi Challenge, Mission Space Lab 2019-2020, un certamen promogut per l’Oficina d’Educació de l’Agència Espacial Europea (ESERO), en col·laboració amb la fundació Raspberry Pi. Els Space Wombats, com així s’anomena l’equip guanyador, ha participat juntament amb altres companys, que ho han fet sota el nom dels Pintus.

La iniciativa ofereix als estudiants l’oportunitat de realitzar investigacions científiques a l’espai mitjançant la creació de programes informàtics, que s’executen en ordinadors Raspberry a bord de l’Estació Espacial Internacional (ISS), i la posterior anàlisi de les dades.

Els Space Wombats han aconseguit identificar des de l’espai –a 400 km, zones que havien patit incendis importants i calcular-ne la superfície afectada. Per aconseguir-ho, han utilitzat una simple webcam amb modificacions mínimes i les fotografies les han tractat amb la tècnica NDVI. Concretament, la zona estudiada és l’àrea d’exclusió al voltant de la central nuclear de Txernòbil, que a principis d’abril va patir els pitjors incendis que es recorden a la zona.
Per la seva part, els Pintus van calcular la temperatura de confort a la ISS a partir de la temperatura, a pressió i la humitat de l’habitacle. La temperatura de confort és un paràmetre important en entorns exigents, perquè pot disminuir les capacitats motores i mentals dels astronautes a bord de la ISS de forma que augmenta la complexitat i el nivell de risc de les tasques a realitzar.

El projecte dels Space Wombats ha estat seleccionat entre els deu equips guanyadors de la present edició amb motiu del mèrit científic, l’èxit experimental i la qualitat de l’informe final. Com a premi, els estudiants que formen l’equip tindran l’oportunitat de fer una pregunta a l’astronauta de l’ESA que ha estat més temps a l’espai (366 dies), Luca Parmitano. L’italià els respondrà el 3 de setembre en un esdeveniment emès en directe.
Social
Et recomanem
Per a informacions oficials sobre el coronavirus:
Web: www.canalsalut.gencat.cat/coronavirus
Per a consells i última hora actualitzada sobre el coronavirus:
Facebook, Twitter i Telegram: @salutcat / Instagram: @salut_cat
Ajuda a majors de 60 anys i col·lectiu de risc a Altafulla:
Telèfon: 977 650 008
Per a consells i última hora actualitzada a Altafulla:
Facebook: @ajuntament.altafulla / Twitter: @ajAltafulla