Notícies
Foto: Ajuntament d'Altafulla
16 d'abril del 2024
Instal·len al Pont de Mar d'Altafulla una rèplica del ganxo que servia per pesar peix i vi al s.XVIII
Un article de la veïna Regina Castellet recollit pel Centre d'Estudis permet descobrir la història de l'edifici que hi havia en aquest punt i l'activitat que s'hi duia a terme
Pont de Mar compta amb un nou element que possiblement passi desapercebut per a la majoria de passejants de la zona, ja que, de fet, substitueix un exactament igual que penja d'aquesta icònica volta des del segle XVIII. Es tracta d'un ganxo de ferro gruixut, clavat entre les pedres i que s'havia anat fent malbé amb el pas del temps i l'efecte de la humitat i el salnitre. Ara se n'ha instal·lat una rèplica per mantenir viva la memòria del que en el seu dia va ser el centre neuràlgic de la subhasta de peix a la vila. Del ganxo penjava una balança romana que servia tant per al peix com per a les botes de vi que posteriorment eren comercialitzades a ultramar.
La veïna d'Altafulla Regina Castellet és coneixedora d'aquesta història i l'ha explicat en un article que s'inclou en el recull d'Estudis Altafullencs del centre d'Estudis d'Altafulla.

En l'article, Castellet no només parla d'aquest element incrustat al sostre del pont sinó de l'edifici de Pont de Mar, l'únic que hi havia en aquella època, cap a finals del segle XVIII, que constava de tres estructures, una casa habitable, una arcada i un celler. Així mateix, fa referència a la família de comerciants i mariners Cabestany, amb una gran influència en l'Altafulla de l'època.

Aquest i altres articles es podran llegir a partir del pròxim dissabte, quan es presenti un nou volum dels Estudis Altafullencs.
Pel que fa al ganxo, l'element original, molt deteriorat, es restaurarà i s'exposarà al Museu Etnogràfic.
Regina Castellet, veïna d'Altafulla
Regina Castellet, veïna d'Altafulla
Social
Et recomanem
Festival Altacústic
19 i 20 de juliol a la plaça de l'Església i la plaça del Pou
Programa complet a: www.altacustic.cat
Concurs de Castells de Sorra
20 de juliol a les 11h davant del Parc de Voramar
Bases del concurs i inscripcions a: www.altafulla.cat
MNACTEC Bus
26, 27 i 28 de juliol al carrer Atzavares
+ info i reserves a: mnactec.cat/ca/exposicio-detall/mnactec-bus
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla