06 d'octubre del 2023
Investigadors, empreses i administracions europeus es donen a conèixer a Tarragona per impulsar l'hidrogen verd
L'ICIQ acull la presentació de nou projectes tecnològics per agilitzar la descarbonització
Una setantena d'investigadors, empreses i administracions europees s'han concentrat durant dos dies a la seu de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) de Tarragona per donar-se a conèixer i començar a impulsar l'arribada de l'hidrogen verd.
En el marc de la jornada 'Hydrogen Horizons' s'han presentat nou projectes "amb tecnologies molt diferents" que van des de la utilització de residus municipals fins a aigües impures. De fet, aquests equips treballen de manera conjunta per accelerar el procés de descarbonització.
"Una sola tecnologia no pot donar a l'abast a tota la demanda que hi ha", ha subratllat el coordinador d'un dels projectes presentats, Pau Farràs, en declaracions a Tarragona Ràdio.
Igualment, ha dit que a les jornades s'estudia un projecte de generació d'hidrogen amb residus o llum solar, i que cada regió té els seus recursos que s'han de poder explotar. Utilitzar residus urbans o aigua residual per cobrir la demanda dels propers anys són només alguns exemples que s'estudien.
L'hidrogen s'obté separant els components de l'aigua: que són l'oxigen i l'hidrogen i es considera verd quan s'obté amb energia renovable. Avui en dia, però, la majoria encara es produeix amb energia generada amb combustibles fòssils com el petroli. Farràs ha explicat, que una de les dificultats per arribar a l'hidrogen verd és que les renovables necessiten molt d'espai.
Tarragona, a través de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya, treballa per a disposar de plantes pilot per desenvolupar i portar a escala industrial aquest vector, amb el suport dels centres de recerca, el propi ICIQ, però també Eurecat i la URV, amb la indústria i les administracions.