18 de desembre del 2019
L’ACA referma el seu compromís de substituir el col·lector d’aigües residuals del riu Gaià i traslladar-lo fora de la llera
Es tracta d’una reivindicació històrica de les entitats mediambientals del territori i dels ajuntament de la zona afectada, en el tram que va des del Catllar fins Altafulla
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) manté el seu compromís de fer realitat el projecte que ha de permetre traslladar el col·lector d’aigües residuals ubicat sota la llera del riu Gaià, en el tram que va des del Catllar fins Altafulla. Així ho ha corroborat el director de coordinació territorial de l’entitat, Diego Moxó, en una entrevista concedida a ‘Carrer Major’. L’ACA ja va instal·lar dos nous sistemes de sanejament al Catllar. Una actuació que s’ha de complementar amb la substitució de l’actual col·lector, i amb una connexió de diverses de les urbanitzacions del municipi a aquest col·lector. Tot i no atrevir-se a donar dates concretes, Moxó ha assegurat que hi estan treballant i que “en els propers anys serà una realitat”.
El col·lector va ser construït durant els anys 90 pel mig del riu, i són molts els problemes que suposa tant a nivell ambiental, com a nivell social i de depuració d’aigües residuals. Surt del Catllar i recull les aigües brutes del Catllar, d’Ardenya, de la Riera de Gaià, i d’Altafulla, i les condueix fins l’Estació de Bombament d’Altafulla-Tarragonès Nord.
La problemàtica que suposa aquest traçat i que prohibeixen les directrius europees genera grans afectacions al riu, les més importants quan es produeixen episodis d’abocament d’aigües residuals en aquest espai protegit. Es tracta d’una reivindicació històrica de les entitats mediambientals del territori i dels ajuntament de la zona afectada. Traslladar el col·lector fora de l’àmbit del riu i canviar d’ubicació l’Estació de Bombament són les dues grans demandes de l’Associació Mediambiental La Sínia d’Altafulla.
La manca d’aigua havia portat la societat a perdre la consciència que el Gaià era un riu, i durant molts anys s’hi ha viscut d’esquena, sobretot en el tram final i la desembocadura. Aquesta concepció ha anat canviant amb el pas del temps, i són moltes les accions de conservació i recuperació que s’hi duen a terme, així com les activitats d’educació ambiental per donar a conèixer la situació i implicar la ciutadania amb la problemàtica.
Josep Muntadas, membre de la junta de La Sínia i tresorer de l’Associació Terres del Gaià, ha apuntat a una disminució important de l’ús de l’aigua del Gaià per part de la indústria química, que fa servir cada vegada més un sistema d’aprovisionament d’aigua regenerada. Un canvi de model que pot afavorir en un increment del cabal del riu.
Si Repsol és l’empresa que té la concessió de l’embassament del Catllar, i cada vegada absorbeix menys aigua, el debat s’hauria de centrar ara en el futur d’una presa que Josep Muntadas ha titllat de “mastodòntica”. Un dilema que l’entitat mediambiental altafullenca ja va posar damunt la taula ara fa uns mesos en el marc del Cicle de Conferències del Centre d’Estudis d’Altafulla. El col·loqui va servir per començar a reflexionar sobre el present i el futur de l’embassament, i sobre les afectacions que podrien tenir les possibles alternatives, com ara el risc d’inundabilitat.
L’Associació Mediambiental La Sínia es va reunir la setmana passada amb el director de l’ACA per debatre els diferents escenaris. Per Muntadas, “l’objectiu final és que el riu recuperi la vida i que hi hagi connectivitat”. Per aconseguir-ho, considera que “cal continuar conscienciant el territori de la problemàtica”.
Diego Moxó, director de coordinació territorial de l'ACA
Josep Muntadas, membre de l'Associació Mediambiental La Sínia
Josep Muntadas, membre de l'Associació Mediambiental La Sínia