Notícies
Foto: Recurs
29 de gener del 2018
L'Agència de Residus atorga 30.000 euros al Consell Comarcal del Tarragonès per al foment de la gestió de la fracció orgànica
L’Ajuntament d’Altafulla encara resta a l’espera que l’ens supramunicipal tiri endavant el servei mancomunat amb una vintena de municipis del territori
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) destinarà més de 2 milions d’euros en ajuts a ens locals i grans productors per a projectes de recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus des d’una perspectiva d’economia circular.

La majoria dels projectes estan adreçats a la millora de la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals, al diagnòstic de l’estat de la recollida i a la realització de plans d’actuació, i a l’autocompostatge com a via de gestió exclusiva.

En total, els destinataris d’aquestes subvencions són més d’un centenar d’ens locals d’arreu del territori i tres grans productors. Entre els primers s’hi troben l’Ajuntament de Torredembarra, que rebrà 37.500 euros per a millores a la recollida selectiva de la Fracció Orgànica dels Residus Municipals (FORM); i el Consell Comarcal del Tarragonès (CCT), que en rebrà 29.958 per al foment de la gestió de la matèria orgànica.

És el CCT qui gestiona el servei mancomunat de recollida d’escombraries a una vintena de municipis de la comarca, entre ells Altafulla.
El nou sistema de gestió que havia d’haver-se posat en marxa ara fa uns mesos resta encara a l’espera de l’adhesió de Constantí i El Morell, mentre que altres divuit poblacions ja s’hi han sumat. Micha Preuss ha explicat que des de l’ens supramunicipal s’han compromès a treballar amb celeritat en la seva implantació, i espera poder oferir el proper estiu un servei “més nou, més net, i més eficient”. Ha assegurat que “no depèn de l’Ajuntament, tot i que treballem perquè la implantació sigui el més ràpid possible”. Micha Preuss confia que a l’estiu ja estigui instaurat.

L’orgànica, amb el 36% en pes, és la fracció més important dels residus municipals. La que recollim selectivament representa actualment el 30% del total dels residus orgànics que produïm i un 10% del total dels residus municipals generats. Les darreres dades disponibles, corresponents a l’any 2016, indiquen que la recollida selectiva bruta de la matèria orgànica va ser de 371.697 tones – un 0,24% inferior al 2015–, i que està força estancada des de 2012. L’objectiu és que a l’any 2020 el 60% en pes dels residus orgànics es pugui valoritzar.

La fracció orgànica està constituïda fonamentalment per restes de menjar i residus vegetals de petites dimensions que poden ser recollides selectivament i són susceptibles de degradar-se biològicament per transformar-se en recursos, tant materials –compost– com energètics –biogàs–. Una gestió apropiada d’aquesta fracció contribueix a la millora de múltiples reptes ambientals –aprofitament de recursos, protecció del sòl, lluita contra el canvi climàtic, generació de llocs de treball en el sector ambiental, i impuls de l’economia circular.

És per aquest motiu que és tan important classificar-la de forma correcta. D’aquesta importància de separar de forma adequada les nostres restes, n’ha parlat el regidor de Serveis de l’Ajuntament d’Altafulla, Micha Preuss, més enllà de les campanyes de conscienciació i de sensibilització que s’impulsen de manera periòdica des de la Generalitat, el Consell Comarcal, i des del propi Ajuntament.

Segons les darreres dades de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), corresponents a l’exercici 2016, la xifra de recollida selectiva a Altafulla es va situar en les 1.299 tones, el que representa un descens del 2,7% respecte l’any anterior quan se’n van registrar 1.335 tones. Uns valors que sumen dos anys consecutius de decreixement, si tenim en compte les dades del 2014, quan la xifra total va ascendir fins les 1.560 tones.

La dada positiva de les estadístiques de recollida selectiva al municipi registrada l’any 2016 va ser el lleuger descens que va experimentar la fracció resta, aquella part del residu que generem i que no és valoritzable, que va caure en un 1%. El total es va situar durant el 2016 en les 2.026 tones, davant de les 2.043 de l’any anterior.

Pel que fa a la generació de residus, el total es va situar en les 3.326 tones, amb 1,81 kg/habitant/dia, i 660 kg/habitant/any. En aquest cas, uns registres molts similars als dels anys anteriors.

Unes xifres que, segons el regidor de Serveis de l’Ajuntament d’Altafulla, Micha Preuss, no s’allunyen gaire de la tendència generalitzada que es viu a arreu de Catalunya des de l’any 2010.
La quantitat de fracció orgànica s’ha situat en les 476 tones durant el 201. Un registre, però, que, segons ha apuntat el regidor responsable, no contempla la recollida porta a porta que també es du a terme al municipi, i que, en el cas del cartró, s’eleva fins les 150 tones.

Davant d’aquesta dinàmica generalitzada arreu del territori, i sent conscient de la importància de la recollida selectiva, l’Agència de Residus de Catalunya ha engegat una nova campanya de foment, especialment de la fracció orgànica dels residus municipals. Amb el lema ‘Si hi va, bé. Si no hi va, no ve’, la iniciativa vol incidir en la importància de separar bé les restes de menjar i els residus vegetals de petites dimensions –com fulles, gespa o branques–, el que es coneix com a matèria orgànica, i exposa de manera molt visual els avantatges de reciclar-la.
Micha Preuss, regidor de Serveis
Micha Preuss, regidor de Serveis
Micha Preuss, regidor de Serveis
Social
Et recomanem
25a Fira de Nadal d'Altafulla
Del 13 al 15 de desembre a la plaça de l'Església
Programació sencera a: www.altafulla.cat
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla