24 de novembre del 2015
L’aigua arribarà en els propers dies a la desembocadura del riu Gaià
L’ACA i Repsol alliberaran des del pantà del Catllar, des d’aquest dimarts i fins dijous, 1.300 litres d’aigua per segon les 24 hores del dia
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Repsol posen en marxa aquest dimarts el que es coneix com a ‘cabal generador’. Des de primera hora d’aquest matí i fins el proper dijous dia 26, alliberaran des de l’embassament del Catllar 1.300 litres d’aigua per segon durant les 24 hores del dia.
Una decisió que han hagut de prendre després que la gaianada que el riu va patir ara fa quinze dies deixés la llera del tram baix carregada de fang. Segons Hèctor Hernández, naturalista, conservacionista i un dels responsables de l’Associació Mediambiental La Sínia, es tracta d’una actuació “necessària” que permetrà netejar el fang, i farà arribar l’aigua fins la desembocadura durant aquests dos dies.
La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla, Montse Castellarnau, ha aclarit que l’actuació “no suposarà cap perill per la ciutadania ja que l’alliberament s’efectua de manera controlada”. La seva il·lusió és que “l’aigua arribi al mar”.
La solució en un futur, però, segons Hèctor Hernàndez, seria que en cas de produir-se una nova gaianada l’embassament hi actués de forma immediata, de manera que el riu no només reaccionés a la part alta, sinó també a la part baixa. De fet, aquesta serà una de les demandes que l’Associació Mediambiental la Sínia posarà sobre la taula en la propera Comissió de Seguiment.
Les fortes precipitacions que es van viure a la capçalera del riu van provocar una avinguda d’aigua que poques persones recorden. Els experts asseguren que, tot i no estar al nivell de la forta riuada viscuda l’any 1921, sí que és la segona o la tercera més destacada dels darrers cent anys, i de ben segur, la més important del segle XXI.
L’aigua va baixar amb tanta força que es va endur tot el que trobava al seu pas, deixant impracticable l’estació d’aforament i fent malbé les terres dels pagesos de la zona, canviant el curs del llit en alguns trams i en d’altres ampliant el cabal fins a més de 20 metres d’amplada, i va fer créixer la cota de l’embassament del Catllar de 84 a 94 metres. Tant va ser el volum d’aigua, que es calcula que “el cabal que baixava en aquell moment era com el que presenta el riu Ebre en una situació normal”.
Hèctor Hernàndez, naturalista i conservacionista
Hèctor Hernàndez, naturalista i conservacionista
Montse Castellarnau, regidora de Medi Ambient