Notícies
31 de gener del 2017
L’Ajuntament d’Altafulla aprova un Pressupost Municipal de prop de 7.900.000 euros per a l’exercici 2017
El deute viu se situa en el 3,16%, que es tradueix en 48 euros per càpita, un dels percentatges més baixos d’arreu de l’Estat espanyol
El ple de l’Ajuntament d’Altafulla ha aprovat aquest dilluns al vespre un Pressupost Municipal per a l’exercici 2017 que ascendeix als gairebé 7.900.000 euros.

Segons ha explicat la regidora d’Hisenda, Marisa Méndez-Vigo, la corporació ha fet una previsió d’ingressos corrents “molt real i prudent” en funció de la recaptació efectiva dels tributs locals. Un pressupost “equilibrat i de contenció, atesa l’actual conjuntura econòmica”.

En el cas de les despeses, les de personal ascendeixen als més de 3.600.000 euros; la compra de béns corrents i de serveis, als més de 2.750.000 euros; les despeses financeres, als 9.000 euros; les transferències corrents, als 1.140.000 euros; les inversions reals, als 280.000 euros; i la variació de passius financers, s’eleva fins els 75.600 euros.

Pel que fa als ingressos, més de 4.600.000 euros corresponen a impostos directes i 35.000 euros a indirectes; 1.500.000 euros, a taxes i altres ingressos; 1.500.000 euros més, a transferències corrents; 68.500 euros, a ingressos patrimonials; i més de 7.000 euros, a transferències de capital.

Les principals modificacions del pressupost actual respecte el de l’exercici anterior en el marc de les despeses es dóna en el capítol I de personal, en què l’import total previst s’ha incrementat en 61.500 euros. En el cas del capítol II, corresponent a les despeses de béns corrents i serveis, la quantitat prevista disminueix en 930 euros respecte el pressupost del 2016. També disminueixen les despeses financeres –incloses al capítol III- en 10.500 euros.

El capítol IV de transferències corrents pateix un increment de gairebé 190.000 euros respecte la quantitat pressupostada en l’exercici anterior. En aquest cas, l’augment respon al conveni ambiental establert amb el Consell Comarcal del Tarragonès.

Quant als ingressos, les modificacions més notables es troben en el capítol I d’impostos directes amb un increment de 63.500 euros respecte la previsió del 2016. També pateixen un increment els impostos indirectes –capítol II- en 13.000 euros; així com les transferències corrents –capítol IV- en 185.500 euros; i els ingressos patrimonials –capítol V- en 33.000 euros.

En el cas del capítol III de taxes i altres ingressos, es produeix una disminució respecte l’exercici anterior de 7.400 euros. Pel que fa al capítol VII, de transferències de capital, els imports previstos corresponen a una subvenció de 3.600 euros per a mobiliari de la Biblioteca, i un ajut de 3.600 euros més pel Centre de Salut. Totes dues subvencions provenen de la Diputació de Tarragona.

El portaveu de C’s, Alberto Moreno, ha reconegut que “m’hagués agradat que el govern s’hagués posat en contacte més sovint amb els grups de l’oposició, no per treballar plegats, però sí per facilitar-ne la redacció”. Reconeix haver disposat de “molt poc temps” per valorar els números. Critica un pressupost “continuista”, amb un increment de “despesa fixa que s’hauria d’aturar”. El seu vot ha estat contrari.

El portaveu de L’EINA, Jordi Molinera, també ha criticat aquesta “manca de diàleg”. Ha recordat que la seva formació s’ha reunit amb les entitats per conèixer les seves necessitats, i ha estudiat les partides que consideraven “modificables”. Ha lamentat també el fet de no celebrar comissions d’hisenda mensualment que, “més enllà de per informar, han de servir per controlar l’acció de govern”. L’EINA també hi ha votat en contra.

D’aquesta manera, l’Ajuntament d’Altafulla dóna llum verda, amb els vots favorables d’AA i PDECAT, a aquest pressupost de prop de 7.900.000 euros amb un deute viu de només el 3,16%, que es tradueix en 48 euros per càpita, un dels percentatges més baixos d’arreu de l’Estat espanyol.
També en matèria econòmica, el primer plenari municipal del 2017 ha servit per aprovar el calendari fiscal. El secretari municipal ha explicat que “no es fan modificacions substancials, sinó només petites variacions de dies i terminis”.

També s’han modificat algunes ordenances fiscals municipals. La 9 fa referència a les plaques que els promotors de qualsevol obra han d’instal·lar tant en obres majors –amb una taxa de 21 euros-, com en menors –de 10 euros. Després d’un any en funcionament, l’Ajuntament ha decidit anul·lar l’obligatorietat de la placa en el cas de les obres menors, però la normativa es manté per les obres majors.

Pel que fa a la número 17, que fa referència a l’ocupació de terrenys d’ús públic amb taules i cadires per a ús lucratiu, s’ha canviat de categoria un establiment, i s’han concretat les bonificacions de l’adequació del mobiliari en funció de la despesa que faci cada local. També s’ha variat el sistema de bonificació en els ordenances 28 i 29, referents a la publicitat de l’emissora municipal i del butlletí Plaça del Pou.
Marisa Méndez-Vigo, regidora d'Hisenda
Alberto Moreno, portaveu de C's
Jordi Molinera, portaveu de L'EINA
Social
Et recomanem
25a Fira de Nadal d'Altafulla
Del 13 al 15 de desembre a la plaça de l'Església
Programació sencera a: www.altafulla.cat
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla