Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
30 de gener del 2018
L’Ajuntament d’Altafulla aprova un Pressupost Municipal de prop de 8 milions d’euros
Les grans inversions de l’exercici 2018 seran la remodelació del Casal La Violeta i la construcció del gimnàs de l’escola La Portalada, que es finançaran amb el romanent de tresoreria del 2017
El Ple de l’Ajuntament d’Altafulla ha donat llum verda al Pressupost Municipal pel 2018. La d’aquest dilluns al vespre esdevenia la primera sessió de l’any, i probablement, una de les més cabdals de l’exercici. A més, també era la primera amb el nou govern en majoria d’AA, amb el retorn del PDeCat a l’executiu local. Un nou acord entre ambdues formacions que ha permès desencallar la situació de tensió i de bloqueig al consistori, i tirar endavant els comptes que faran possible les grans inversions que fa mesos que hi ha al calaix, com són la construcció del gimnàs municipal de l’escola La Portalada i la remodelació del Casal La Violeta. Aquestes, però, de moment no estan incloses en els comptes ja que la voluntat del consistori és fer-les realitat amb la liquidació del pressupost de l’exercici anterior, a través del romanent de tresoreria, que es preveu que ascendeixi als prop d’1.500.000 euros. La xifra exacta, però, no es coneixerà fins el proper mes de març.

Mentrestant, les principals inversions que hi ha sobre la taula són la millora de la via pública, l’arranjament de voreres i l’asfaltat de carrers, que compten amb una partida de més de 50.000 euros; la renovació de l’enllumenat públic de la Ronda d’Altafulla, amb un pressupost de 28.000 euros; i l’ampliació dels darrers treballs de millora a Via Augusta, valorats en prop de 72.500 euros.

El Pressupost Municipal ha tirat endavant amb els vots a favor d’AA (5) i el PDeCat (2), i els vots en contra de L’EINA (3) i del regidor no adscrit Alberto Moreno (1). Un cop aprovat, els grups de l’oposició disposen ara de quinze dies per presentar les seves al·legacions a uns comptes que s’eleven als 7.990.000 euros. L’Impost sobre Béns Immobles (IBI) continua sent l’ingrés directe més important, amb una aportació total de 4.733.000 euros. El segueixen els tributs de l’Estat, la recollida d’escombraries, les plusvàlues, l’import de vehicles, les llars d’infants, l’Escola de Música, la subvenció per Ensenyament de la Diputació de Tarragona, i altres, referents a ingressos inferiors als 100.000 euros.

La fins ara regidora d’Hisenda, Marisa Méndez-Vigo, que amb la redistribució del cartipàs municipal manté les àrees d’Urbanisme, Via Pública i Polítiques de Gènere, l’ha presentat com un “pressupost continuista que no presenta grans canvis en relació al del 2017 i que expressa les prioritats i els objectius de l’equip de govern alhora de destinar els fons municipals”.
Tot i això, ha recordat que ha mantingut diverses converses i reunions amb els diferents grups polítics amb representació a l’Ajuntament, algunes propostes dels quals s’hi han inclòs.

Un intercanvi d’opinions que des de L’EINA han valorat “satisfactòriament mentre el govern estava en minoria”, i esperen que “aquesta bona entesa no s’acabi”. Més enllà de veure la negociació amb bons ulls, però, l’han acusat de “no ser sincera” ja que asseguren que “en cap moment es buscava l’acord”.

El regidor Jordi Molinera ha explicat que en tot aquest procés de negociació van presentar un total de 202.800 euros subjectes de negociació, i ha lamentat que d’aquests l’equip de govern només n’hagi acceptat 6.000 euros.

La formació independentista també ha proposat la creació de tres comissions especials, en què “els regidors de L’EINA estàvem disposats a assumir feina”. Aquestes se centraven en la dinamització de la vila closa i el seu entorn, en el desenvolupament sostenible de la platja, i en la participació ciutadana i transparència. Segons ha criticat Molinera, “des d’AA van considerar que no eren necessàries”.

Una altra de les demandes de L’EINA ha estat la licitació de diferents serveis municipals, com ara el disseny i la maquetació de la revista municipal, la regularització de l’Escola d’Adults, el manteniment de parcs infantils, o els serveis informàtics. També han sol·licitat especificar les partides reflectides al Pressupost com a ‘altres’, i la dinamització de l’àrea de Joventut.

Jordi Molinera ha reconegut sentir-se “decebut” pel retorn del PDeCat al govern municipal perquè “consideràvem que podíem consensuar un pressupost que acabés agradant als onze regidors”.
Per tot plegat, el vot de L’EINA ha estat contrari, però la seva intenció és insistir amb les seves propostes durant el període d’al·legacions. En aquest sentit, Molinera s’ha mostrat a disposició del nou regidor d’Hisenda, Pere Gomés.

El regidor no adscrit Alberto Moreno ha celebrat que “com a mínim hagin intentat mantenir converses amb la resta de grups, i hi hagin inclòs certs punts”. També ha criticat la manca de desglossament en alguns aspectes, i ha demanat que donin un pas més enllà en l’àmbit de la transparència. Hi ha votat en contra “per discrepàncies en les prioritats”, ja que les seves passen més “pel dia a dia del poble, que no pas pels grans projectes”.

Les principals variacions respecte el Pressupost de l’exercici anterior s’estableixen en el capítol 1 de despeses de personal, que contempla més de 3.750.000 euros i que enguany s’incrementa en més de 141.000 euros. Aquest augment respon a la voluntat del consistori d’incorporar i ocupar les quatre places de tresorer, enginyer i arquitecte municipals, així com un nou agent de la Policia Local. Figures que Marisa Méndez-Vigo ha titllat d’ “imprescindibles per al bon funcionament del municipi”.

Més enllà de l’aprovació del Pressupost Municipal, un altre dels punts centrals de l’ordre del dia ha estat l’aprovació inicial del projecte de remodelació del Casal La Violeta. Les principals actuacions passen per la substitució de tota la coberta, l’aïllament tèrmic extern que permeti mantenir la temperatura interior, la intervenció sobre l’estructura existent per millorar els espais interiors, la millora dels accessos, la reforma total dels lavabos i l’increment dels mateixos, la reforma dels vestidors, la millora i l’increment de l’equipament tècnic, la millora dels acabats, dels paviments i dels revestiments, la renovació total de les instal·lacions, i l’adquisició d’equipaments per als diferents usos.

El projecte ha generat controvèrsia entre govern i oposició des del primer dia. Tot i que ambdues parts consideren que es tracta d’una intervenció prioritària pel municipi, els primers la contemplen com a auditori, mentre que els segons defensen una sala polivalent.

Davant d’aquestes discrepàncies, la regidora Marisa Méndez-Vigo ha assegurat que ha intentat buscar solucions per apropar les posicions entre ambdues parts. Ha explicat que en la Comissió d’Urbanisme del mes de novembre, va demanar a l’arquitecte redactor del projecte un informe sobre la possibilitat de convertir La Violeta en una sala polivalent sense butaques fixes. Un informe que al mes de desembre va passar a mans de l’oposició, però que no ha acabat amb les diferències entre uns i altres.

Marisa Méndez-Vigo ha presentat la superfície com el principal problema ja que, segons ha informat, “per normativa, La Violeta sense cadires té capacitat per a 1.200 persones. Una capacitat que obligaria a incrementar de manera excessiva els equipaments i les mesures de seguretat per donar resposta a aquest aforament”. En aquest sentit, l’edil ha afegit que, d’acord amb els informes dels tècnics, “les úniques dues maneres de reduir l’aforament passen per posar cadires fixes o bé per convertir l’espai en dues sales diferenciades, una de 100m2 i l’altra de 220m2”. Una possibilitat, aquesta darrera, que la regidora no contempla com a solució.

El regidor del PDeCat Pere Gomés ha parlat d’un informe “impecable i irrefutable, així com de la importància de l’opinió dels serveis tècnics de l’Ajuntament que han reiterat que la solució és la millor”. En la mateixa línia que la regidora, ha sentenciat que “no podem demorar la reforma”.

El regidor de L’EINA Dani Franquès ha agraït la predisposició de la regidora, tot i que li ha recriminat el fet de no endarrerir la qüestió fins la propera sessió plenària ja que sabia que estava en converses amb arquitectes per trobar una solució alternativa. Ha assegurat que “tots estem d’acord en tirar endavant el projecte”, però ha criticat que “no costava res demanar opinions”. L’ha acusat de “fer-se venir bé” els números de l’informe, i hi ha votat en contra.

Per la seva banda, el regidor no adscrit Alberto Moreno s’ha mostrat a favor del projecte, però en contra de la manera en què s’ha desenvolupat. Ha demanat “més diàleg i menys informes que s’han de pagar”, i també hi ha votat en contra.

Un altre punt important que ha tirat endavant per unanimitat ha estat el Calendari Fiscal Municipal per a l’exercici 2018. D’acord amb el mateix, s’han establert els següents terminis de pagament: l’Impost d’Activitats Econòmiques i les taxes, del 27 de juliol al 28 de setembre; l’IBI Urbà, l’IBI Rústic, i l’IBI de característiques especials, del 29 de juny al 31 d’agost; i l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica, del 29 de març al 31 de maig. Quant a la data límit per sol·licitar el fraccionament de l’impost i la bonificació per l’habitatge, es fixa en el 19 de març.

El ple també ha servit per fer públics els cessaments i els nomenaments de membres de la Junta de Govern Local, les delegacions d’àrees, les comissions informatives, i els consells sectorials; així com les noves retribucions per les funcions adquirides. Aquest darrer punt ha estat inclòs per urgència a l’ordre del dia.
Marisa Méndez-Vigo, regidora d'Urbanisme
Jordi Molinera, regidor de L'EINA
Alberto Moreno, regidor no adscrit
Social
Et recomanem
25a Fira de Nadal d'Altafulla
Del 13 al 15 de desembre a la plaça de l'Església
Programació sencera a: www.altafulla.cat
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla