23 d'octubre del 2017
L’Ajuntament d’Altafulla farà una declaració institucional en contra de l’aplicació de l’article 155
L’alcalde, Fèlix Alonso, s’ha mostrat totalment contrari, de la mateixa manera que tampoc s’ha mostrat a favor de la DUI
Les entitats municipalistes sobiranistes promouen a partir d’aquest dilluns mocions contra l’article 155 als plens dels ajuntaments. L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) conviden els consistoris a rebutjar la intervenció de l’autogovern per part de l’executiu de Mariano Rajoy.
La proposta passa perquè les sessions extraordinàries es realitzin els dies 23, 24 o 25 d’octubre, previs a l’aprovació del 155 el proper divendres al Senat. La moció vol visualitzar “el rebuig total” a l’aplicació del 155 i mostrar el ple suport al Govern de Catalunya i a les seves institucions, “ara amenaçades per aquest acord entre el PP, PSC i C’s per a la suspensió de l’autonomia de Catalunya”. El text subratlla que “davant d’un problema polític l’única resposta de l’Estat espanyol ha estat només la repressió i la retallada de drets”.
A hores d’ara, l’Ajuntament d’Altafulla estudia una moció que creu que “contempla alguns punts que difícilment entren dins del marc de l’Estatut i la Constitució” . Així s’hi ha referit als micròfons d’Altafulla Ràdio l’alcalde, Fèlix Alonso, qui s’ha mostrat “a favor de fer una crida a la no-aplicació de l’article 155”. Per aquest motiu, tot i assegurar que no convocarà un ple extraordinari, sí que ha avançat que materialitzarà “una declaració institucional dintre de la legalitat”, com a molt tard aquest mateix dijous.
El batlle s’ha mostrat totalment contrari a l’aplicació del 155. Ha titllat de “barbaritat el punt en què ens trobem”, i “d’atzucac del qual hem de sortir d’alguna manera”. Ha lamentat la “fractura social”, i “unes conseqüències –assegura – que ja està patint la població”
En paral•lel, també s’ha mostrat en contra de la Declaració Unilateral d’Independència (DUI), i quant a la convocatòria d’eleccions, ha insistit que és una “solució momentània que no resol un problema que és molt més de fons”. Per Fèlix Alonso, cal “seure, parlar, i negociar”, i “o bé modificar la Constitució, o bé celebrar una consulta a través de l’article 92 de la Constitució”.
L’AMI i l’ACM ja han alertat de les conseqüències de tot plegat en els pactes dels governs locals. Un context que en alguns casos ja ha passat factura, com és el cas de l’Ajuntament d’Altafulla. El passat 9 d’octubre el PDeCat va anunciar el trencament del pacte de govern al•legant, principalment, les discrepàncies amb el seu soci en referència al referèndum de l'1 d'Octubre i al procés cap a la República Catalana. A hores d’ara, Alternativa Altafulla (AA) governa en minoria amb cinc regidors.
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla