10 d'abril del 2018
L’Ajuntament d’Altafulla i la Societat de Caçadors La Coma reediten el conveni per a la neteja del sotabosc de Sant Antoni
L’acord entre ambdues entitats es va posar en marxa ara fa cinc anys amb la voluntat de prevenir els incendis forestals durant la temporada d’estiu
L’Ajuntament d’Altafulla tornarà a netejar el sotabosc de la muntanya de Sant Antoni abans de l’arribada de l’estiu. El consistori reeditarà el conveni de col·laboració amb la Societat de Caçadors La Coma, que és qui s’encarrega de dur a terme aquestes tasques de prevenció i adequació del que esdevé un dels pulmons verds del municipi.
L’acord entre ambdues entitats va néixer ara fa cinc anys. En les seves dues primeres edicions, els treballs es van realitzar a principis d’any, sota el lema ‘El foc s’ha d’apagar a l’hivern, i no a l’estiu’. Des d’ara fa dos anys, però, la neteja s’ha aplaçat uns mesos per tal d’evitar que torni a créixer la vegetació abans de l’arribada de la calor.
L’actuació se centra, principalment, en la neteja del sotabosc, els tallafocs, i els camins. Unes intervencions que esdevenen molt importants a l’hora de prevenir incendis i d’altres situacions greus que es deriven del foc.
Segons ha apuntat la regidora de Medi Ambient, Montse Castellarnau, aquesta temporada, a més, les pluges han fet que plantes i arbustos que formen els estrats inferiors del bosc siguin força abundants, incrementant d’aquesta manera el risc d’incendi.
Per fer efectiva la neteja, el consistori requereix de l’autorització del departament d’Agricultura de la Generalitat.
El passat 15 de març va entrar en vigor la prohibició anual de fer foc al bosc sense autorització expressa del departament d’Agricultura per tal de prevenir els incendis forestals.
La restricció es mantindrà activa fins el proper 15 d’octubre en aquells terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta, on no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat.
No es poden cremar restes de poda, no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura, i dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions únicament es pot fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.
També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.
En el cas de les finques i els solars particulars, Montse Castellarnau ha fet una crida a la col·laboració ciutadana. Ha recordat que són els propietaris d’aquests espais els responsables de mantenir-los nets i en bones condicions. En cas de no ser així, el consistori els emet un avís perquè se’n facin càrrec, i en situacions de manca de responsabilitat o reincidència fins i tot pot arribar a sancionar-los.
En el que portem d’any, hi ha hagut a Catalunya més d’una quarantena d’incendis forestals que han afectat prop de 40 hectàrees. Els focs més importants s’han registrat a Castelló de Farfanya i a Castelldefels.
Montse Castellarnau, regidora de Medi Ambient
Montse Castellarnau, regidora de Medi Ambient
Montse Castellarnau, regidora de Medi Ambient