04 de juliol del 2017
L’Ajuntament d’Altafulla i Repsol instal·len un biòtop al passeig marítim per donar a conèixer el sistema d’abalisament ecològic
Enguany, la zona de delimitació del bany disposarà de tres noves boies, així com també el parc, que gaudirà de tres peces més
El litoral tarragoní disposarà de més d’un centenar de biòtops aquest estiu. El passeig Botigues de Mar d’Altafulla ha estat l’escenari de la presentació de les noves boies ecològiques aquest dimarts al matí. Enguany, s’instal·laran 7 peces més a Altafulla, i 10 a Tarragona.
És la companyia Repsol qui finança aquest sistema d’abalisament ecològic, que, més enllà de delimitar la zona de bany, funciona com a element dinamitzador de la fauna i la flora marina. Dels 7 que s’instal·len enguany a Altafulla, tres es col·loquen a la línia d’abalisament, altres tres al parc –on ja en seran 8-, i el darrer, com a novetat, s’instal·la al passeig marítim. La intenció és acompanyar-lo d’un cartell informatiu que doni a conèixer a la ciutadania tots els detalls.
L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha reconegut l’esforç que hi dedica Repsol, i s’ha mostrat molt satisfet de mantenir aquesta col·laboració amb la companyia, que espera continuar en el temps. Ha recordat que “ja fa cinc anys que treballem en aquesta línia, que serveix d’exemple per millorar la interrelació amb l’entorn, en aquest cas marí”.
El batlle també ha destacat la importància que té la “tasca pedagògica”. Ha apuntat que “fa temps que treballem de cara al mar, tant amb les escoles del municipi com amb la ciutadania en general, perquè no es gaudeixi del mar exclusivament a l’estiu”.
Actualment, aquest sistema d’abalisament ecològic és present a les platges d’Altafulla (28), Torredembarra (32), Tarragona (19), Salou (8), l’Hospitalet de l’Infant (5), i l’Ametlla de Mar (11). El responsable de comunicació de Repsol a Tarragona, Josep Bertran, ha explicat que la voluntat és “consolidar el projecte al territori”. És per aquest motiu que treballen amb “ajuntaments veïns”.
El creador dels biòtops, Miquel Rota, expert en aquarilofília marina i cultiu de roca viva, ha recordat que per a la construcció d’aquestes boies fa ús de materials totalment ecològics, com són el carbonat de calci i un ciment que prové de substrats marins. Des del seu naixement i fins a dia d’avui, els biòtops han patit una evolució i millora pel que fa als materials, però també pel que fa a les formes. Miquel Rota ha explicat que “s’ha passat de formes gaudinianes a formes més orgàniques que imiten la natura”.
Aquest tipus de boies ecològiques són úniques al món.
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla
Josep Bertran, responsable de comunicació de Repsol a Tarragona
Miquel Rota, creador dels biòtops