Foto: Ajuntament d'Altafulla
04 de gener del 2019
L’Ajuntament i Aigües d’Altafulla endeguen una prova pilot per monitorar la gent gran que viu sola
El programa permet el consistori tenir un major control de la seguretat de les persones adherides i una resposta immediata per alertar els Serveis Socials
L'Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament d’Altafulla i l’Empresa Mixta d’Aigües d’Altafulla han endegat una prova pilot que permet monitorar una cinquantena de domicilis i alertar als Serveis Socials si en aquests habitatges no es fa cap consum d'aigua durant un dia. L’objectiu és comprovar que la persona que viu en el domicili estigui bé. La mesura forma part del programa social municipal “Bon dia” per a gent gran que viu sola.
La iniciativa ha nascut arran de la implantació d’un total de 5.147 comptadors d’aigua intel•ligents que, a través del sistema automàtic de telelectura, la gestió del servei de l'aigua "és més còmode, segur i eficient” com ha assenyalat el regidor d’Acció Social, Xavier Rofas.
El monitoratge és una mesura voluntària. Per tant, tots aquells que estiguin interessats en formar part del programa han de donar la seva autorització al consistori. L’edil explica que aquest “és un projecte que ens permet tenir un indicador de protecció i informació de la nostra gent gran més enllà del programa Bon dia”.
Els avantatges que està oferint la prova pilot són un major control de la seguretat de les persones adherides i una resposta immediata del consistori per detectar qualsevol mena d’alarma i posar en marxa els mecanismes per conèixer la situació per mitjà dels Serveis Socials.
Diàriament, s'enregistra i analitza el consum del dia anterior i si durant dos dies no es detecta consum d’aigua, les persones que treballen en el programa comproven si aquests avis es troben bé i que tot estigui en ordre. En cas d'incidència, informa al consistori i a la Creu Roja.
Per la seva part, l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha seguit la mateixa línia destacant els avantatges d’aquest servei envers la seguretat de les persones. De fet, el batlle no només limita el seu ús per detectar qualsevol mena d’incidència, sinó també per saber si algú ha entrat a la casa d’aquelles persones que han marxat de vacances o tenen una segona residencia al municipi.
La prova pilot s’ha iniciat, de moment, amb dos usuaris. És el cas d’Ignasi Colominas, un home de 78 anys que viu acompanyat del seu gos Kim des de fa sis anys, i que s’ha mostrat molt satisfet amb el programa “Bon dia” que ofereix el consistori: “D’aquesta manera, et sents més segur ja que saps que, a banda de la família que sempre està pendent de tu, tot i que visquin lluny, saps que des de l’Ajuntament també es preocupen per si et fa falta alguna cosa”.
Aquesta línia de treball s’engloba també en els diferents tallers d’envelliment actiu i saludable que programa la regidoria d’Acció Social per a la gent gran al llarg de l’any com el taller d’entrenament de la memòria i la creativitat, les sessions de gimnàstica als Parcs de Salut, els cursos d’informàtica i el teatre i ball socials, l’hort ecològic, entre molts altres.
L'oferta d'activitats adreçada a la gent gran és variada i destinada a potenciar un bon estat de salut físic i psíquic, així com l'aprenentatge al llarg de la vida.
Xavier Rofas, regidor d'Acció Social
Xavier Rofas, regidor d'Acció Social
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla