15 de setembre del 2016
L’alcalde de Creixell nega irregularitats en l’adjudicació de la gestió de la llar d’infants municipal i descarta dimitir
A Jordi Llopart se li atribueixen sis presumptes delictes, i és una de les set persones imputades en aquest cas
L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart (PDC), ha negat les acusacions de presumptes irregularitats en l’adjudicació, l’any 2012, de la gestió de la llar d’infants municipal l’Estel de Mar. A la sortida de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Campclar, on ha comparegut en qualitat d’investigat, el batlle ha explicat que s’ha acollit al seu dret de no declarar atès que el cas es troba sota secret de sumari. Malgrat tot, Llopart ha defensat que no hi ha hagut cap enriquiment en la concessió i que no es planteja dimitir.
A més de Llopart, la resta d’acusats són els regidors Montserrat Muñoz (PSC) i Josep Brugarola (ERC) -que formaven part de l’equip de govern el 2012-; el secretari municipal, Josep Maria Piqué; Beatriz Bravo Trasserra, regidora d’ERC des del juny del 2015 i exadministradora de l’empresa que es va adjudicar la concessió; Horacio Rodríguez, actual administrador de Privilege Class, i una tècnica que va exercir de pèrit en la mesa de contractació. Tots set estan sent investigats per l’Àrea d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra pels presumptes delictes de malversació impròpia, administració deslleial, apropiació indeguda, falsedat documental, estafa i frau a les subvencions, segons fonts jurídiques.
L’alcalde de Creixell ha explicat que l’adjudicació indirecta de la gestió de la llar d’infants es va acordar el 2012 com a conseqüència del pla d’ajust que obligava els consistoris a eixugar el seu dèficit. Davant d’aquest escenari, el consistori va convocar un concurs públic per l’escola bressol al qual van concórrer diverses empreses com Eulen, Baobab i Privilege Class, resultant aquesta darrera l’adjudicatària. L’alcalde ha defensat que la societat Privilege Class va seguir els tràmits habituals del concurs públic, com la resta, i va presentar el seu projecte educatiu per al centre, de titularitat pública, adjudicant-se la gestió.
Llopart ha apuntat que el concurs no analitzava una valoració econòmica, sinó en base al projecte pedagògic, i ha afirmat que “per part de l’Ajuntament no coneixíem absolutament a ningú de les persones que es van presentar”. Inicialment, el concurs públic preveia una concessió de dos anys, però el 2014 es va prorrogar a favor de la mateixa empresa per un període de cinc anys, fins al curs 2018-2019. L’empresa adjudicatària s’ha encarregat de la gestió econòmica del centre, que és deficitari i “una ruïna”, segons el seu administrador, Horacio Rodríguez.
El responsable del centre ha explicat que van apostar pel projecte perquè preveien 45 infants matriculats, però ha lamentat que el 2012 van tenir una vintena d’alumnes i, aquest curs, una trentena. Per aquest motiu, la societat que gestiona la llar d’infants acumula unes pèrdues de 240.000 euros en els darrers cinc anys, segons la seva versió.
Llopart ha manifestat que les acusacions de presumpta prevaricació “són mentida” i “no tenen cap fons de veritat”, i ha opinat que el motiu de la denúncia podria haver estat la pròrroga de la concessió per cinc anys més a l’empresa, malgrat que el centre estava en “una situació difícil”. El batlle ha recordat que els pares van demanar a l’Ajuntament que “tirés endavant i que hi donés suport”, i ha negat que hi hagi cap enriquiment “per part de ningú”.