01 de setembre del 2022
L’aliança de centres de recerca I4vi vol fer més competitiu el sector del vi a Catalunya
La URV és un dels quatre membres del projecte, que neix amb la voluntat d’oferir més i millors serveis al sector
L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Centre Tecnològic del Vi (VITEC) han acordat sumar esforços en l’Aliança I4vi. El projecte ha estat presentat per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, aquest dimecres a Falset (Priorat). Per a les institucions promotores, l’acord representa una oportunitat de dotar el país d’una major infraestructura per avançar en l’aplicació de noves tècniques per afrontar els reptes presents i futurs de la vinya i el vi a Catalunya.
El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat posa a disposició del sistema de recerca del país les dues eines més destacades en aquest àmbit: l’INCAVI, institut creat al 1980, hereu de les antigues Estacions Enològiques de Vilafranca i Reus (fundades a principis del segle XX) per donar respostes a agricultors i empreses, i l’IRTA, el centre de recerca tranversal per tot el sector agroalimentari català, que també genera coneixement en un dels conreus més rellevants del país.
Les principals línies de treball en les quals se centrarà l’I4vi responen a les actuals tendències del sector: ceps resistents, agricultura de precisió, reducció de l’ús de coure, biodiversitat i vinya, llevats de terrer, nous sistemes de vinificació i nous productes per donar resposta a noves demandes del mercat, entre d’altres.
Pel que fa a les principals accions concretes:
R+D+I: preparar i presentar grans projectes en convocatòries amb fons de finançament públic, amb capacitat de generar coneixements d’avantguarda i innovació transformadora. També projectes vinculats a l’agricultura regenerativa i a l’adaptació de la vinya al canvi climàtic i als episodis de sequera.
Transferència: treballar en la realització de jornades tècniques i d’altres activitats en els àmbits esmentats, i organitzar una jornada tècnica anual de referència pel sector.
Formació: reforçar les activitats formatives que ja existeixen i organitzar-ne de noves en els àmbits clau per conèixer les metodologies i aplicacions de noves tècniques, nous conceptes o nous productes.