12 de setembre del 2017
L’ANC d’Altafulla omple tres autocars per la mobilització de la Diada a Barcelona
Unes 180 persones d’Altafulla, Salomó, La Nou i El Catllar es van sumar a la crida que va fer fa uns dies la territorial local per desplaçar-se a la capital catalana
Nova jornada de mobilització massiva de l'independentisme aprofitant la Diada de Catalunya i a 20 dies del referèndum sobre l'autodeterminació. Centenars de milers de persones es van concentrar a les cruïlles del Passeig de Gràcia amb el carrer Aragó aquest dilluns a la tarda atenent a la crida de les entitats sobiranistes Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural per celebrar la que van batejar com la “Diada del Sí”. D’aquestes centenars de milers de persones , gairebé unes 200 provenien dels tres autocars que va organitzar l’ANC d’Altafulla i on hi van pujar veïns i veïnes d’Altafulla, El Catllar, la Nou de Gaià i Salomó. El president de l’ANC, Pere Piqué, va remarcar l’alta participació.
Com és habitual en aquest tipus de mobilitzacions, les xifres d'assistència van comportar les divergències habituals en virtut de les fonts. La Guàrdia Urbana va calcular que hi va haver prop d'un milió de persones, mentre que la delegació del govern espanyol, 350.000. Els manifestants, en una mobilització que no va registrat cap incident, van utilitzar principalment la consigna “Votarem”. Pere Piqué va subratllar especialment la normalitat de la mobilització sense cap incidència.
D’altra banda, la manifestació va tenir un record per a les víctimes dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i a Cambrils amb un minut de silenci a les cinc en punt de la tarda, catorze minuts abans que comencés l'acte principal.
A les 17.14 h, l'hora escollida cada any com a símbol dels fets del 1714, va començar l'esdeveniment organitzat per les entitats sobiranistes. A cada extrem de la creu humana formada a la cruïlla del Passeig de Gràcia amb el carrer Aragó es van desplegar quatre lones de 16x16 metres i 40 quilos de pes on s'hi veia una urna, un colom i dos 'Sí'.
Les lones van començar a circular transportades per voluntaris per sobre de la multitud, que aprofitaven el moment que la pancarta els passava per sobre per canviar-se de samarreta i posar-se l'oficial de la manifestació d'aquest any. Una samarreta de color groc fosforescent que havia de crear l'efecte d'una estela que acompanyava les lones. Tres quarts d'hora més tard, cap a les sis de la tarda, les lones van arribar al punt de la cruïlla, moment en què tres de les quatre van quedar plegades i només es va mantenir estesa la de l'urna, encapçalada per una bandera estelada també de grans dimensions.
Va ser el moment de les entitats sobiranistes, que van fer parlaments en boca dels seus màxims dirigents. Jordi Sànchez, per l’ANC; Neus Lloveras, per l’AMI, i Jordi Cuixart, per Òmnium Cultural. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar que, tot i estar a poques setmanes de l'1 d'octubre, el Govern manté la porta oberta a negociar amb l'Estat sobre el referèndum, en una jornada que va qualificar d’èxit.
El govern espanyol va treure pes a la manifestació de la Diada i va assegurar que va ser “la menys nombrosa dels últims anys”. Fonts de la Moncloa, a més, va valorar que “la majoria dels catalans ha renunciat a participar com a coartada d'un procés il·legal liderat pel sector més radical de la política”.
Pere Piquè, coordinador de l'Assamblea Nacional Catalana d'Altafulla
Pere Piquè, coordinador de l'Assamblea Nacional Catalana d'Altafulla
Carles Puigdemont, president de la Generalitat