Notícies
Foto: Associació Mediambiental La Sínia
01 de febrer del 2019
L’Associació Mediambiental La Sínia celebra el Dia Mundial de les Zones Humides
L’activitat tindrà lloc aquest dissabte 2 de febrer a partir de les 10h a l’entorn de la desembocadura del riu Gaià
L’Associació Mediambiental La Sínia d’Altafulla se suma aquest dissabte a la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides. La proposta s’iniciarà a les 10 del matí davant de la desembocadura del riu Gaià amb un taller d’observació d’ocells a càrrec de l’ornitòleg Albert Pardo. Tot seguit, al búnquer de la Roca del Gaià, es llegirà el manifest reivindicatiu de la jornada; i l’activitat finalitzarà amb una plantada de tamarius. La data del 2 de febrer commemora l'adopció del Conveni internacional sobre les zones humides, el Conveni de Ramsar, signat l’any 1971, i té com a objectiu divulgar el valor d’aquests tipus d’espais naturals i impulsar accions perquè la societat en prengui consciència.
El responsable de l’entitat, Hèctor Hernàndez, ha animat els vilatans a participar en la proposta d’aquest cap de setmana.

Les zones humides són uns dels ecosistemes més diversos i rics biològicament parlant i, alhora, particularment fràgils i vulnerables. Segons Hèctor Hernàndez, s’entén com a zona humida “qualsevol indret on hi ha acumulació d’aigua, ja sigui de manera permanent o temporal”. En funció de les característiques de cada zona, varia la seva biodiversitat, i, siguin d’un tipus o d’un altre, totes tenen el seu grau d’importància perquè esdevenen el refugi de moltes espècies.
El responsable de l’entitat mediambiental celebra que cada vegada la gent és més conscient de la importància de mantenir aquests espais en bon estat ecològic, i del valor de l’aigua com a patrimoni. Malgrat haver millorat la imatge “d’espai degradat” en els darrers anys, Hernàndez reconeix que “encara s’ha de treballar molt”.

Segons Hernàndez, les zones humides del Baix Gaià aproven amb nota. Hi podem trobar, entre d’altres, el riu Gaià, la desembocadura, l’embassament del Catllar, el torrent de Vespella i Salomó, o els Muntanyans de Torredembarra. L’ecologista explica que “la majoria presenten un estat ecològic acceptable”, però insisteix en la importància de “seguir treballant per millorar-los”. El marge esquerra de la desembocadura del riu Gaià, els aqüífers, o les fonts i basses associades d’arreu del territori en serien alguns exemples. Hèctor Hernàndez també ha parlat de la millora a nivell social. En aquest sentit, ha fet referència a la necessitat que “les noves generacions posin en valor la importància de mantenir les zones humides en bon estat”.

Tot i ser espais fràgils i vulnerables, també són dels més dinàmics. Un aspecte que, si les condicions són favorables, els permet una ràpida evolució i una recuperació relativament fàcil. Una fita que l’entitat persegueix de la mà dels diferents actors del territori. I és que recuperar les zones humides afavoreix també el turisme de natura.
Hèctor Hernàndez, responsable de l'Associació Mediambiental La Sínia
Hèctor Hernàndez, responsable de l'Associació Mediambiental La Sínia
Hèctor Hernàndez, responsable de l'Associació Mediambiental La Sínia
Social
Et recomanem
25a Fira de Nadal d'Altafulla
Del 13 al 15 de desembre a la plaça de l'Església
Programació sencera a: www.altafulla.cat
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla