24 de maig del 2017
L’Associació Mediambiental La Sínia d’Altafulla celebra el seu 20è aniversari
Coincidint amb la commemoració de l’efemèride, ha establert un conveni de col·laboració amb els responsables de ‘Les Clandestines’, i ha presentat ‘La cervesa de custòdia’
Fer territori, difondre la conca del riu Gaià, i anar un pas més enllà de l’espai natural pròpiament dit han estat els principals objectius que ha perseguit l’Associació Mediambiental La Sínia d’Altafulla des de la seva fundació, l’any 1997. L’entitat celebra aquest 2017 el seu 20è aniversari, i aquest cap de setmana ja ha donat el tret de sortida a la festivitat.
El primer escenari escollit per commemorar l’efemèride ha estat Montferri. La jornada ha consistit en un anellament d’ocells, a càrrec de l’ornitòleg Enric Pena; un taller de fauna aquàtica, de la mà del biòleg Xavi Llopart; i un taller de ratpenats, amb la biòloga Ruth Ràfols; que ha culminat amb un dinar de germanor, en què hi han pres part més d’un centenar de persones.
La coordinadora de voluntariat, Anna Arall, n’ha fet un balanç més que positiu, i ha destacat la importància de realitzar activitats relacionades amb el dia a dia de l’entitat per tal de “continuar donant-se a conèixer i de conscienciar la ciutadania”.
La jornada commemorativa d’aquest dissabte també ha servit per presentar el nou projecte ‘La cervesa de custòdia’. Segons ha explicat un dels impulsors, Hèctor Hernàndez, un acord de col·laboració que l’Associació Mediambiental La Sínia ha establert amb els responsables de ‘Les Clandestines’. La primera acció d’aquesta aliança és, precisament, la creació de la que esdevé “la primera cervesa de custòdia de tota Catalunya”. Hernàndez ha avançat que es tracta d’ “una cervesa artesanal molt fina amb etiqueta de La Sínia”. La intenció és posar en marxa la seva comercialització en les properes setmanes, i destinar-ne els beneficis a projectes de conservació del riu. Aquells que vulguin tastar-la ja ho poden fer a l’Hort de la Sínia.
El que pretenen ambdues entitats amb aquest conveni és “tirar endavant un projecte comú amb idees de futur que encara s’han d’acabar de definir”.
Més enllà de les accions que l’entitat realitza a l’entorn de la conservació del riu, un altre dels objectius que persegueix és aconseguir que socialment la gent també es mogui, ja que al final són les persones les que estan al capdavant de la reivindicació. Segons la presidenta, Montse Garcia, “una tasca que no és fàcil, però que es va aconseguint cada vegada amb una major conscienciació i implicació”. Molts dels nens que van començar a participar amb els seus pares en aquest projecte de conservació, a dia d’avui són adults que hi continuen col·laborant.
Montse Garcia ha lamentat que “la gent ha viscut molts anys d’esquena al riu”. De fet, els primers moviments a l’embassament del Catllar es van començar a produir l’any 1971, i al 1975 el riu ja es va quedar sense cabal. No va ser, però, fins el 1999 que no es va constituir la plataforma ciutadana ‘Salvem el Gaià’.
Els esforços de totes aquelles persones que hi han col·laborat, però, han fet possible que “s’hagi passat de tenir un espai residual a un espai que la gent valora”.
La propera cita del programa commemoratiu d’aquest 20è aniversari farà parada a Altafulla el proper 3 de juny. Segons ha avançat Anna Arall, consistirà en una jornada dedicada a descobrir la biodiversitat de la desembocadura del riu Gaià. L’entitat també participarà en la cinquena edició del Mercat Agroecològic de l’Hort de la Sínia.
El punt de trobada serà a dos quarts d’11 del matí davant de la desembocadura. Les persones interessades en participar-hi poden inscriure’s fins el 30 de maig a través del correu electrònic voluntariat@riugaia.cat, o del telèfon 665 94 02 33.
Montse Garcia, presidenta de l'Associació Mediambiental La Sínia
Hèctor Hernàndez, membre de de l'Associació Mediambiental La Sínia
Anna Arall, membre de l'Associació Mediambiental La Sínia