Notícies
Foto: Associació Mediambiental La Sínia
20 de juny del 2017
L’Associació Mediambiental La Sínia d’Altafulla dóna a conèixer les papallones com a indicadors de la qualitat ambiental
L’entitat va posar en marxa ara fa disset anys un programa de seguiment a la desembocadura del riu Gaià, i la intenció és consolidar-hi un parc
Les poblacions de papallones estan disminuint arreu d’Europa. Una realitat que s’ha fet evident al llarg dels darrers anys, i que també pateix el nostre territori. La desembocadura del riu Gaià n’és un exemple.

L'escalfament global, la sequera que està registrant la regió mediterrània, els canvis que pateixen els seus hàbitats a causa de la urbanització, l'abandonament d'espais oberts i el desenvolupament d'una agricultura intensiva, són les principals causes que estan conduint a una situació que un dels responsables de l’Associació Mediambiental La Sínia d’Altafulla, Hèctor Hernàndez, considera “preocupant”. D’aquí la gran importància de conèixer aquests insectes en profunditat, ja que esdevenen un “bioindicador molt interessant” del clima i la vegetació, que adverteix de la qualitat ambiental de l'entorn. Ara fa 17 anys, l’entitat ecologista va posar en marxa un projecte de seguiment de papallones a la desembocadura del riu que encara manté a dia d’avui i que espera continuar en els propers anys.

Una altra de les accions que l’associació du a terme en la mateixa línia de millora d’aquesta delicada situació és la celebració del Dia de les Papallones. El passat 10 de juny es va adherir a la cinquena edició de la iniciativa, impulsada pel Museu de Ciències de Granollers, en el marc del programa de seguiment de papallones diürnes de Catalunya, anomenat ‘Catalan Butterfly Monitoring Scheme’ (CBMS). El principal objectiu és, precisament, conèixer amb precisió els canvis d'abundància de les poblacions de papallones per tal de relacionar-los posteriorment amb diferents factors ambientals.

En aquesta nova edició hi han pres part una desena de persones. L’activitat ha consistit en fer un itinerari guiat per l’Espai Natural del riu Gaià amb l’objectiu d’observar i identificar les espècies de papallones autòctones del nostre entorn.

El passat mes de febrer, l’Associació Mediambiental la Sínia va organitzar una jornada de voluntariat amb l’objectiu de crear un parc de papallones. La convocatòria va servir per plantar espècies autòctones amb flor durant tot l’any per afavorir l’existència de papallones. Un projecte a mig termini que es va iniciar a la llera del riu, al seu pas per la Riera de Gaià. La voluntat, segons Hèctor Hernàndez, és “tornar-hi a l’octubre per replantar tots aquells exemplars que s’hagin mort, i intentar que d’aquí tres o quatre anys es pugui parlar de la consolidació d’una cinquantena d’espècies a la zona”.

A Catalunya, podem trobar més de 2.000 espècies de papallones. Bruna Boscana, Cleòpatra, o Papallona Reina, són algunes de les que es van poder veure ara fa uns dies a la desembocadura del riu Gaià.
Hèctor Hernàndez, un dels responsables de La Sínia
Hèctor Hernàndez, un dels responsables de La Sínia
Hèctor Hernàndez, un dels responsables de La Sínia
Social
Et recomanem
25a Fira de Nadal d'Altafulla
Del 13 al 15 de desembre a la plaça de l'Església
Programació sencera a: www.altafulla.cat
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla