02 d'abril del 2019
L’Associació Mediambiental La Sínia d’Altafulla manté els dos camps de treball entorn del riu Gaià aquest estiu
La proposta adreçada a joves d’entre 18 i 29 anys d’àmbit internacional, enguany es trasllada al Catllar amb la voluntat de donar cobertura a la totalitat del tram baix del riu
La Direcció General de Joventut de la Generalitat ha obert aquest dilluns les preinscripcions per participar en una nova edició dels camps de treball que organitza cada estiu arreu de Catalunya. Enguany, s’ofereixen més de 1.200 places repartides en una seixantena de propostes que giren entorn de l’arqueologia, el patrimoni cultural, l’acció social, i el medi ambient.
La delegació del Govern a Tarragona ha presentat l’oferta d’aquest estiu a les comarques del Camp de Tarragona. Hi haurà un total de 12 camps i una oferta de 252 places. Respecte a l’any anterior, es guanya un camp de treball artístic i s’incrementa en 24 el nombre de places.
Dos dels camps de treball que s’organitzen al territori arriben de nou de la mà de l’Associació Mediambiental La Sínia.
L’entitat torna a impulsar, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla, el ‘Camp de Treball del Gaià: Un món entre Altafulla i Tamarit’. Una estada de quinze dies – del 30 de juny al 14 de juliol- per a joves voluntaris d’entre 14 i 17 anys residents a Catalunya que participen en diferents projectes de millora de l’entorn natural del municipi.
Les tasques se centren, principalment, en el manteniment, la restauració i la conservació dels hàbitats de l’entorn del riu Gaià, i l’estudi i seguiment de la seva biodiversitat a partir d’actuacions de millora del conjunt dunar i litoral, de millora d’hàbitats forestals, fluvials i litorals, d’eliminació d’espècies exòtiques invasores i de seguiment de grups faunístics d’interès.
Pel que fa a la segona proposta de l’entitat, en aquest cas adreçada a joves d’entre 18 i 29 anys d’àmbit internacional, enguany es trasllada al Catllar, del 17 al 31 de juliol.
En aquest cas, els treballs dedicaran especial atenció a la zona humida de la resclosa del Catllar, un dels espais on fa anys que hi treballa l’entitat. Els participants contribuiran en donar continuïtat al projecte de recuperació de la tortuga de rierol, i en el control de vegetació a la zona.
El coordinador de La Sínia, Hèctor Hernàndez, s’ha mostrat molt satisfet de canviar d’escenari i poder ampliar d’aquesta manera la cobertura del tram baix del riu. De fet, ha reconegut que “no és casualitat” que hagin fet aquest pas, i l’objectiu que es plantegen a curt termini és “tirar riu amunt” i treballar en una “visió global de la conca” per tal de donar a conèixer els valors naturals del nostre entorn.
Any rere any, la resposta dels joves és molt positiva, tant a nivell de participació com d’activitats que s’hi organitzen. La majoria, segons Hèctor Hernàndez, són persones sensibilitzades amb el manteniment i la conservació del medi ambient.
Aquest estiu al Baix Gaià s’oferirà un tercer camp de treball. En aquest cas va a càrrec de GETE Ecologistes en Acció, i gira entorn del manteniment i la recuperació dels Muntanyans. Va adreçat a joves catalans d’entre 14 i 17 anys.
El període de preinscripcions per participar en qualsevol d’aquests camps de treball restarà obert fins el 9 d’abril a les 12 del migdia. El dia 11 d’abril es farà el sorteig de places i el dia 12 es publicaran els resultats al web del departament de Joventut, jove.cat/campsdetreball.
Carmina Blay, coordinadora de Joventut a Tarragona
Hèctor Hernàndez, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Hèctor Hernàndez, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia