Foto: Associació Mediambiental La Sínia
28 de febrer del 2024
L’Associació Mediambiental La Sínia demana “màxima implicació territorial passi el que passi” amb els límits entre Altafulla i Tarragona
L’entitat s’encarrega de la custòdia de la majoria de terrenys que hi ha en disputa i assegura que “la natura no entén de fronteres”
Dijous de la setmana passada l’Ajuntament d’Altafulla va aprovar en Ple Extraordinari la proposta inicial d’alteració del terme municipal entre Altafulla i Tarragona al sector de la Plana del Vinyet. Una zona, aquesta, que tot i pertànyer al terme municipal tarragoní gaudeix de diferents serveis que presta el consistori d’Altafulla, i que alhora, per la proximitat que suposa amb la vila, els altafullencs i altafullenques se senten com a propi.
El plantejament ja va aixecar polseguera des de bon principi, en ser rebutjat per l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, poques hores després que l’equip de govern encapçalat per Jordi Molinera ho anunciés a Altafulla en una trobada amb la premsa. I de fet, el consens tampoc es dóna entre les forces polítiques altafullenques, perquè des de l’oposició es considera que “podrien estar d’acord amb el fons, però no amb les formes com s’ha gestionat la proposta”.
Els terrenys en disputa corresponen a un total de 70 hectàrees, on hi ha uns 25 immobles, i la resta són camps que pertanyen a la Generalitat de Catalunya. El cas és que la custòdia d’aquest espai és a mans de l’Associació Mediambiental La Sínia, que preguntada per Altafulla Ràdio sobre la qüestió, ha dit que “és una disputa de caire polític que han de resoldre els dos ajuntaments”. De fet, el coordinador de l’entitat ecologista, Hèctor Hernández, ha demanat que “passi el que passi hi hagi sempre la màxima implicació territorial” en la gestió de l’espai natural.
Des de l’Associació Mediambiental La Sínia, Hèctor Hernández ha explicat que la bona entesa entre els ajuntaments d’Altafulla i Tarragona per al manteniment de la Plana del Vinyet i la desembocadura del riu Gaià ha estat la tònica dels últims anys. El coordinador de l’entitat ha dit que “la natura no entén de fronteres” i ha posat d’exemple el corriol camanegre. Hernández ha afegit que una bona mostra del diàleg entre totes dues administracions es va donar quan es van posar d’acord per anul·lar l’aparcament que hi havia damunt mateix de la platja just després del Club Marítim.
Amb la petició formal d’Altafulla per redibuixar els límits amb Tarragona, ara és el torn de les administracions implicades perquè es pronunciïn. Hi ha 60 dies per contestar la proposta, i si no hi ha entesa entre els consistoris aleshores serà la Generalitat qui tingui l'última paraula i prengui la decisió.
Hèctor Hernández, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia
Hèctor Hernández, coordinador de l'Associació Mediambiental La Sínia