28 d'agost del 2018
L’Associació Mediambiental la Sínia demana que part de la taxa turística es destini al manteniment d’espais naturals
El vandalisme ha tornat a malmetre aquesta setmana la senyalització i la vegetació de la desembocadura del Gaià
Una acció de vandalisme ha malmès altra vegada els senyals de l’espai natural de la desembocadura del Gaià i part de l’Espai Natura de l’Associació Mediambiental de l’Hort de la Sínia.
En concret, l’acció humana ha fet malbé aquest cap de setmana el codi de senyalització QR del camí que voreja el riu Gaià. Però el fet més greu, com ha explicat Hèctor Hernández, de l’Associació Mediambiental Hort de la Sínia, és que el vandalisme ha fet malbé part de la vegetació, cosa que és una amenaça per a la biodiversitat d’aquest espai natural protegit las termes municipals d’Altafulla i Tarragona.
Tot i així, l’entitat mediambiental reconeix que aquest no ha estat el pitjor estiu pel que fa al vandalisme, i afegeix que “pateixen massa sovint el deteriorament del senyals i de la vegetació”.
L’Associació Mediambiental la Sínia d’Altafulla és la responsable de custodiar el tram final del riu Gaià, la desembocadura fins a la platja de Tamarit, segons un acord que va signar el 1998 amb l’Ajuntament de Tarragona i que renova amb periodicitat anual.
L’acord preveu una aportació econòmica a l’entitat per fer-ne el manteniment i, sobre tot, la conservació i la millora de la biodiversitat de la zona, com ha aclarit el seu responsable, Hèctor Hernández.
L’Associació Mediambiental Hort de la Sínia ofereix serveis i activitats adreçades a les escoles, associacions, famílies i visitants, i organitza visites guiades per a grups.
Per això, la Sínia ja fa anys que reclama “més esforços per part de la Generalitat, qui en té la competència, per ajudar a mantenir amb més garanties aquests espais d’interès natural (EIN) de tot el territori”.
Una de les idees per nodrir-se de fons per als espais naturals és, com proposa l’entitat mediambiental altafullenca, “destinar part de la taxa turística al manteniment d’aquests EIN perquè, en definitiva, són un revulsiu turístic important que cal conservar i mantenir”, com ha resumit el responsable de la custòdia de l’espai.
La desembocadura del Gaià va ser inclosa l’any 1992 dins el Pla d’espais d’interès natural i forma part de la xarxa de zones humides de la Catalunya meridional. Posteriorment, i per la seva riquesa faunística, va ser declarada reserva natural de fauna salvatge l’any 1995. El Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya va incloure aquest espai natural dins de la Xarxa Natura 2000.
Actualment s’hi estan duent a terme diversos projectes com la recuperació del bosc de ribera, la consolidació de la tortuga de rierol, la recuperació de les sèquies de reg i l’ordenació dels camins.
Els espais naturals de protecció especial són els indrets amb un nivell de protecció i conservació més elevat de tot Catalunya.
Hèctor Hernàndez, un dels responsables de La Sínia
Hèctor Hernàndez, un dels responsables de La Sínia
Hèctor Hernàndez, un dels responsables de La Sínia