08 de juliol del 2016
L’Associació Mediambiental La Sínia i l’Associació Aurora signen un acord amb Abertis per a la preservació del Mèdol
Un conveni que s’allargarà fins el 2020, i que posa especial èmfasi en la cargola sanguínia, una espècie vegetal en perill d’extinció
L’Associació Mediambiental La Sínia d’Altafulla i l’Associació Aurora han signat amb la Fundació Abertis un acord de custòdia de la pedrera romana del Mèdol amb la voluntat d’afavorir la preservació dels valors naturals de l’espai.
Un conveni de col·laboració amb la propietària de la finca que s’allargarà fins l’any 2020, i que posa especial èmfasi en la cargola sanguínia (erodium sanguis-christi), una espècie en perill d’extinció inclosa en el Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya. Un dels responsables de La Sínia, Hèctor Hernàndez, ha avançat alguns dels detalls d’aquest acord.
L’acord neix arran de les tasques de manteniment i de conservació de l’espai que hi realitza l’Associació Aurora des del passat mes de gener. Ens ho explica el seu director, Jaume Santos.
Com a entitat mediambiental, el paper de La Sínia és el d’ “ajudar a potenciar i millorar la biodiversitat de l’espai”. La seva tasca se centrarà, principalment, en el seguiment dels valors naturals. Concretament, de la cargola sanguínia, de la qual “se n’estudiarà la situació actual i se n’elaborarà un catàleg per conèixer millor quina és la seva distribució a la zona”. Un cop feta aquesta primera avaluació, i de forma pactada amb la fundació Abertis, es definirà un calendari d’accions concretes.
L’Associació Aurora també hi treballarà en aquesta línia de conservació. Les primeres , segons Jaume Santos, passen per “identificar les zones on es pot trobar aquesta espècia per després establir mesures de conservació”.
Ambdues entitats esperen disposar a finals d’aquest una avaluació completa de la situació per poder començar a presentar les actuacions que es duran a terme al llarg del 2017. La pedrera va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000, quan es va consolidar l’espai per facilitar-ne la seva accessibilitat juntament amb la construcció d’un museu.
Hèctor Hernàndez, responsable de l’Associació Mediambiental La Sínia
Jaume Santos, director de l’Associació Aurora
Hèctor Hernàndez, responsable de l’Associació Mediambiental La Sínia