Notícies
12 de maig del 2015
L’economia, el territori, la cultura, i l’esport centren el debat electoral entre els vuits candidats d’Altafulla
S’ha posat especial èmfasi en l’IBI, les taxes municipals i els projectes urbans de la Vila Closa i Baix a Mar
Aspectes referents a l’economia, el territori, la cultura, i l’esport han centrat aquest dilluns al vespre el debat electoral entre les vuit candidatures que concorreran a les eleccions municipals del proper 24 de maig a Altafulla.
El debat s’ha celebrat a partir de les 8 del vespre a la Sala de Plens, i ha estat retransmès en directe per Altafulla Ràdio. Els alcaldables han disposat, en cadascun dels tres àmbits proposats, d’un torn d’exposició de 2 minuts, i de 2 minuts més en un torn de rèplica. Cada candidat ha disposat també d’un últim minut per demanar el vot a la ciutadania.


AA-E
“Inversions, serveis de qualitat, lideratge, i autoestima”. Aquests han estat els principals titulars que han centrat el discurs de l’alcaldable d’AA-E, Fèlix Alonso.
En el bloc dedicat a l’economia, l’actual alcalde ha recordat la situació “molt delicada” amb què es van trobar quan van entrar ara fa quatre anys. Un context que requeria “reflexió i presa de decisions”, i en el qual van optar per una política d’inversions “pensada per les persones” que apostés per la “pobresa zero i els serveis de qualitat”. Una aposta que ha permès “donar un tomb a Altafulla”. En aquest sentit, ha felicitat l’equip de govern per “l’estabilitat” aconseguida, que ha fet possible unes arques municipals sanejades amb un deute viu que ha passat del 24% al 5,5%. En matèria econòmica, ha recordat també que han treballat cada any en la millora de l’IBI –baixant el coeficient del 0,91 al 0,88- i que han de passar deu anys per poder fer una nova revisió cadastral. També ha destacat la promoció del petit comerç, i la “mà estesa” amb ATECA.
En l’àmbit de la defensa del territori, Fèlix Alonso ha destacat que Altafulla en aquests darrers quatre anys sempre hi ha estat al capdavant. Ha citat exemples com ara l’aturada de tots els trens al municipi, les reivindicacions al voltant del Tercer Fil, o la gratuïtat de l’AP-7, entre d’altres. En aquest sentit, ha matisat que “alguns diuen, i nosaltres fem”. Projectes com ara l’avinguda Marquès de Tamarit –que ha recordat que és l’única al territori aprovada pel RACC-, el Camí de Ronda, l’asfaltat de carrers, la regeneració de la sorra de la platja, els parcs, les voreres, o els biòtops. També ha fet referència a altres projectes que estan en procés com són l’auditoria energètica, l’estudi d’inundacions al municipi, i els projectes de la Vila Closa i el Barri Marítim.
L’alcaldable per AA-E ha presentat l’esport i la cultura com a “aparadors” d’Altafulla. En aquest sentit, ha recordat que el municipi serà seu del triatló en els Jocs Mediterranis Tarragona 2017. En cultura, ha dit que “han mantingut el que hi havia i ho han ampliat” amb festivals com l’Altacústic o el BarnaSants.


L’EINA-ERC
L’Esquerra Independentista d’Altafulla, l’EINA, ha presentat l’Ajuntament com el motor de l’economia municipal. L’alcaldable, Jordi Molinera, ha destacat la voluntat de la formació d’invertir, especialment en polítiques socials, per “dinamitzar-ne” el funcionament.
Jordi Molinera ha descartat en el seu programa la rebaixa d’impostos ja que, en cas de ser així, “es tradueix directament en l’eliminació de serveis”. En aquest sentit ha insistit que “qui digui el contrari, està enganyant la gent”. Aposta per la “transparència” i ha proposat la creació d’una aplicació que permeti a la ciutadania veure “on s’inverteixen els diners, factura a factura”. També ha plantejat la creació d’un viver d’empreses, i mancomunar-lo amb la resta de municipis del Baix Gaià. Vol tornar a repetir amb els pressupostos participatius.
En el bloc de territori, malgrat reconèixer “diferències en alguns aspectes”, s’ha mostrat “content i orgullós de la feina feta” amb l’actual equip de govern. Ha destacat la tercera fase de l’avinguda Marquès de Tamarit, l’enbelliment de les entrades i les rotondes, i el manteniment del patrimoni. El que ha presentat com “la joia de la corona”, però, ha estat el pla de la Vila Closa, una zona que “s’ha de repensar”, tenint en compte un “model de poble atractiu per als vianants”. S’ha de treballar també –segons ha afegit- en “treure al mercat els 200 pisos buits que a dia d’avui hi ha a Altafulla”.
Pel que fa a l’àmbit esportiu, ha remarcat que cal fer una “millor gestió” del Pavelló Poliesportiu, i del futur camp de gespa. Ha explicat que s’ha de treballar perquè “totes les entitats tinguin el mateix suport”, i ha apostat per la instal•lació de pistes de tennis a la platja. Tant en l’àrea esportiva com en la cultural ha destacat el gran teixit associatiu que existeix al municipi. En aquest sentit, ha acusat aquells que diuen que Altafulla és un poble dormitori. Una mostra –ha dit- és que “l’agenda cultural mensual no s’atura”. Quant a projectes de futur, l’alcaldable per l’EINA ha parlat de l’ampliació de la Biblioteca Municipal i de l’agrupació d’equipaments juvenils.


IDEAL
L’alcaldable per Ideal, Josep Maria Pérez, ha remarcat que la seva formació “sempre ha basat els seus esforços en l’economia, prenent com a base que les famílies tinguin més ingressos i menys despeses”. En aquest sentit, tal i com explica el seu lema de campanya “volen reprendre allò que van iniciar al 2007”.
Ha presentat l’IBI com la “columna vertebral de l’economia municipal”. Una recaptació, però, que considera que “no ha de ser obligatòriament per gastar, i que s’ha de saber racionalitzar”. Per aconseguir-ho ha dit que “no calen grans obres ni macroprojectes, sinó que s’ha de valorar que es necessita en cada moment”. Una d’aquestes necessitats en matèria econòmica podria ser –ha afegit- un viver d’empreses per “fomentar l’ocupació i ampliar coneixements”.
En l’àrea de territori, ha recordat que “moltes de les coses que s’han fet ja estaven incloses en els programes electorals del 2007”, i que l’obligació del govern és “fer coses”. Ha criticat, però, que no s’hagi treballat en la connexió directa amb la carretera N-340. Ha afegit que també s’ha de treballar en l’enllumenat públic –reprenent també un dels projectes que van quedar pendents-, en la senyalització, i en l’ampliació de vies rurals.
En matèria cultural ha reconegut que “no es pot criticar allò que és bo”. La tasca de l’Ajuntament passa ara per “potenciar-ho encara més”. Ha destacat la gran quantitat d’entitats que “construeixen la vida cultural del municipi”, i que “s’ha de valorar si se’ls dóna el suport suficient”. En aquest sentit, també ha parlat d’una “millora dels espais” per la gent que practica esports. També en la promoció cultural i d’atracció turística, ha considerat positiu instaurar festes concretes a cada zona del municipi.


PP
L’alcaldable pel PP, Dani Sánchez, ha destacat en l’àrea econòmica una revisió de la base de l’IBI que considera “desorbitada”. En aquest sentit, ha parlat “d’alleugerir els impostos i d’oferir ajudes econòmiques a les famílies”. Per al desenvolupament local ha titllat de “primordial” donar suport al petit comerç, i oferir millores d’obertura als nous negocis. Per aconseguir aquest “comerç de qualitat” cal potenciar també –ha afegit- “espais públics atractius i nets”. Uns objectius que es poden assolir, segons Dani Sánchez, “gestionant les inversions amb rigor”.
En l’àmbit del territori, ha fet referència a una “centralització de serveis” per tal “d’alliberar espais públics per les entitats”. Ha proposat que l’antic Hospital aculli la Biblioteca Municipal, l’Escola d’Adults, i el Centre Obert, i que l’actual Biblioteca passi a ser el Museu Martí Franquès, i l’actual Centre Obert el PIJ. Altres propostes de futur del PP són la promoció d’ajudes pel manteniment de les façanes de la Vila Closa que permetrien alhora promoure l’ocupació, l’oferta d’habitatges de protecció oficial per a les persones censades al poble, la construcció d’una llar de jubilats al Barri Marítim, la instal•lació de pipicans als parcs públics, o l’ampliació del parc de salut. Dani Sánchez també ha plantejat la creació de patrulles d’absentisme laboral, i d’una aplicació per conèixer la capacitat dels contenidors de recollida selectiva.
En l’àmbit de la cultura i l’esport ha presentat els joves i les entitats i associacions com “la imatge i la carta de presentació” d’Altafulla. Tant és així que exigeix una “millor dotació pressupostària”. També ha proposat la “revitalització de la zona esportiva i educacional” amb la construcció d’unes pistes de pàdel, i utilitzar l’espai de la platja per fer “apostes culturals”. En l’àmbit de la cultura també ha plantejat la participació d’Altafulla en el Concurs de les Viles Florides.


CiU
CiU ha explicat que la revisió del valor del cadastre és “la proposta que més ha demanat la ciutadania” en l’àmbit econòmic. Una proposta que l’alcaldable, Pere Gomés, vol tirar endavant, juntament amb la revisió de la pressió fiscal, i la reducció de les taxes de l’aigua i de la brossa.
També en l’àrea econòmica ha explicat que “el superàvit ha de servir per oferir millors condicions de vida als col•lectius més necessitats” com poden ser la gent gran, les persones desocupades, o les persones amb discapacitat. Lligat també a les polítiques socials, ha afegit que “s’han de buscar recursos extraordinaris perquè la ciutadania pagui menys i tingui més”. Una aposta que s’ha de complementar amb la promoció del comerç, el turisme, i la restauració. Entre els principals projectes de futur ha destacat la creació d’un departament de Compres, un pla d’acció del petit comerç de forma conjunta amb ATECA, i un mini-viver d’empreses de nova creació, entre d’altres.
Pel que fa a territori, A Altafulla l’ha definit com a “complexitat i distàncies”. Ha reconegut que existeixen diferents “necessitats i sensibilitats” que s’han de veure reflectides en un “urbanisme integral i integrador”. En aquest sentit ha proposat la millora dels accessos i la senyalització, la millora del transport públic, la revisió de la circulació, la renovació i millora del Barri Marítim i la Vila Closa, o la revisió dels límits amb Tarragona, fent-los arribar fins la desembocadura del riu Gaià. Altres propostes en aquesta àrea són el reforçament de la neteja viària, l’arribada de la fibra òptica al municipi, la millora dels parcs públics i el manteniment de jardins, i l’elaboració d’una auditoria d’eficiència energètica.
En el bloc dedicat a la cultura i l’esport, ha reconegut l’antic Hospital com un bon espai per acollir una sala d’actes, l’arxiu municipal, i ser l’allotjament d’algunes de les dependències municipals. Des de CiU pretenen convertir també la zona de les antigues escoles Teresa Manero en un “espai d’estudi i lleure”, renovar el casal La Violeta i convertir-lo en un “espai escènic”, integrar la Vil·la Romana dels Munts al municipi, i potenciar els festivals de música a l’estiu.
Quant a esports, cal fomentar-los “des de la base, d’Altafulla, i per Altafulla”. L’alcaldable per CiU ha proposat la recuperació del Patronat d’Esports, la millora del gimnàs del Pavelló Poliesportiu i incloure-hi una cafeteria, l’estudi de viabilitat d’una piscina coberta, la potenciació dels esports nàutics, i la senyalització de circuits per córrer.


CANDIDATURA DE PROGRÉS-PSC (LLOPA)
Llista Oberta per Altafulla (LLOPA) – Candidatura de Progrés-PSC ha centrat el seu bloc d’economia en una crítica a l’actual equip de govern. El número dos del partit, Agustí Martí, ha qüestionat “totes les meravelles que les formacions que en formen part han dit que s’han fet en aquests darrers quatre anys”. En aquest sentit ha lamentat que “s’han apropiat del poble persones que no en coneixen la seva realitat, i que han intentat crear un model alternatiu lluny de la tolerància i el respecte”. LLOPA aposta per un model de “poble viu, proper al comerç local”. Han explicat que “petites coses com ara el poc suport que rep ATECA o el tancament de l’Oficina de Turisme de l’avinguda Marquès de Tamarit” fan que el petit comerciant se senti “desprotegit”. La seva proposta, doncs, passa perquè el comerç i el turisme “vagin sempre de la mà” amb l’Ajuntament.
En l’àmbit del territori, creuen que “ha de tenir com a protagonistes les persones”, que al final són la “principal font d’ingressos”. L’IBI representa un percentatge molt alt d’aquests ingressos, i han reconegut que “sense creixement urbà i sense construcció, només es pot congelar”. Més enllà d’aquests ingressos que afavoreixen al desenvolupament del territori, l’alcaldable, Fonxo Blanch, ha proposat la creació de tres noves comissions: un Consell de Baix a Mar, un Consell de Brises del Mar, i una Comissió de mobilitat. Tres apostes en què hi estigui implicat el veïnat. Pel que fa a Comissions, en la referent a Urbanisme, ha plantejat la possibilitat que hi prenguin part els promotors. Fonxo Blanch ha tornat a reivindicar la reobertura de la Roca del Gaià.
L’alcaldable per LLOPA ha definit Altafulla com “una petita polis mediterrània de model social europeu”. Ha recordat que quan va formar part del govern va deixar una “herència d’activitats culturals, i una hisenda sanejada i sostenible”. Ha demanat, però, recuperar la festa de Brises del Mar, i instaurar una de pròpia a Baix a Mar, i “recuperar el mecenatge” del Festival de Veus. En l’àmbit esportiu, ha demanat que “tots els esports tinguin el mateix tracte”, i ha fet referència al triatló que, segons ha dit, ha servit per “vestir un sant i desvestir un altre”. També ha parlat d’una de les seves reivindicacions històriques, el camp de gespa artificial. Ha dit que és un “descans” saber que es tirarà endavant, i que “obre grans oportunitats per al municipi”.


CIUTADANS
Ciutadans ha plantejat una política econòmica “participativa, representativa i integradora amb les persones més necessitades”. En aquest sentit, l’alcaldable, Alberto Moreno, ha presentat la seva formació com “una altra opció per aquella gent que no se sent representada”. Considera que el pressupost actual de l’Ajuntament és “massa alt” per un poble de les característiques d’Altafulla. Ha explicat que “és moment d’ajustar-se el cinturó, agafar-se tots de la mà, i donar exemple de bona conducta amb la despesa”. De la mateixa manera, ha demanat “transparència i rapidesa” en la resposta a la ciutadania. En referència a l’Empresa Mixta d’Aigües, ha preguntat a l’equip de govern com es pot plantejar una auditoria d’una empresa de la qual es té el 51% de participació. També en matèria econòmica, ha destacat que cal treballar en el foment de l’ocupació juvenil.
En l’àmbit del territori, Alberto Moreno ha destacat que “primer cal centrar els esforços en les necessitats primàries, i després, si es pot, estudiar projectes més grans”. S’ha referit a necessitats primàries a alguns aspectes com ara l’asfaltat de carrers, les voreres, l’enllumenat públic, o el manteniment dels parcs. Ha demanat també adequar els ressalts de l’avinguda Marquès de Tamarit a la normativa o substituir-los per altres no tan agressius amb els vehicles, i fer un nou replantejament dels sentits de circulació dels carrers.
Pel que fa a la cultura i l’esport, l’alcaldable per Ciutadans ha reconegut que “s’han fet moltes coses i molt bones”. Ha demanat, però, fer un estudi de repercussió del triatló en el comerç, promocionar els esports d’aigua sobretot de cara a l’estiu, millorar la propaganda dels actes que s’organitzen, i repartir les festes per tot el poble.


ALTAFULLA, SÍ POT
Juan Martínez de Marañón, número 3 de la llista, ha estat l’encarregat d’obrir el bloc dedicat a l’economia d’Altafulla, sí pot. S’ha mostrat satisfet perquè “tots van en la mateixa direcció”, però preocupat perquè “fins ara no s’ha fet tot això que ara es proclama, sobretot pel que fa a la transparència i a la participació”. Ha destacat que l’economia és “una eina al servei de la comunitat, que ha d’anar dirigida a les persones”. Ha reconegut que “ no es pot parlar de baixar impostos perquè són el finançament dels serveis i de les polítiques socials”, però sí que és possible –ha afegit- “una fiscalitat justa i verda amb taxes adequades que permetin serveis públics de tots i per a tots”. Juan Martínez de Marañón també ha parlat de la necessitat de fomentar l’ocupació i l’emprenedoria.
En l’àrea de territori, l’alcaldable per Altafulla, sí pot, Juan Alberto Spuch, ha explicat que “el lideratge d’Altafulla és important, però que també ho és el lideratge de les persones”. Ha titllat de “necessàries” la participació ciutadana i la transparència per “promoure el canvi”, i per “sumar”. En aquest mateix bloc ha dedicat especial atenció també als serveis bàsics de la ciutadania.
L’encarregada de tancar el bloc de cultura i esport ha estat la número dos de la candidatura, Marga Bonamusa. Ha plantejat l’esport com una activitat important per al creixement i desenvolupament dels infants, però sense deixar de banda l’educació”.
Ha criticat que, després d’haver-se celebrat la consulta en què es va imposar el projecte del carrer Martí d’Ardenya, també s’executarà la segona de les propostes que va perdre, el camp de gespa artificial. Ha qüestionat si és el moment de fer grans inversions d’aquest tipus. Pel que fa a la cultura, ha destacat “la importància de mantenir-la i ampliar-la des d’una vessant popular i amb la col·laboració de les entitats del poble”. També ha fet referència a la creació de “tallers interculturals que evitin les dues vies que s’estan creant de persones benestants, i d’altres immigrants i amb poc recursos”.
Social
Et recomanem
1a Marxa/Trail Altafulla - Costa Tarraco
24 de novembre de 2024
+ info i inscripcions a: atletes.wixsite.com/altafullacostarraco
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla