20 de novembre del 2018
L’Escola la Portalada d’Altafulla acull la mostra sobre la invisibilitat del treball femení als mitjans de comunicació
Està produïda per l’Observatori de les dones en els mitjans, que ofereix recursos als centres educatius altafullencs per lluitar contra la violència envers les dones
La Regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala Marisa Méndez-Vigo, està immersa aquesta setmana en els actes en motiu del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones.
Des d’aquest dimarts, l’exposició “Quina feinada! La (in)visibilitat del treball femení als mitjans de comunicació” es pot veure a l’Escola La Portalada, després d’haver estat uns dies al vestíbul de l’Ajuntament d’Altafulla.
La mostra està produïda per l’Observatori de les dones en els Mitjans de Comunicació i inclou testimonis de la desigualtat de dones de diferents procedències i nivells econòmics.
Cristina Gonzalez, directora de l’Escola La Portalada, ha valorat aquest tipus d’iniciatives de la Regidoria que impliquen tota la comunicat educativa per lluitar contra la xacra de la violència masclista.
L’Observatori és una instància de participació ciutadana que promou una cultura crítica en relació al paper de les dones en els mitjans de comunicació. Pretén, amb aquesta mostra que ja ha recorregut diverses poblacions catalanes, fer una reflexió sobre el treball femení i la seva representació als mitjans de comunicació.
Eva Gou, tècnica de l’Observatori de les dones als Mitjans de Comunicació ha vingut aquest dilluns a Altafulla per presentar la mostra i oferir recursos en relació a la igualtat de gènere que poden aprofitar tots els centres educatius. Una iniciativa, com ha reconegut, que permet “visualitzar la poca presència que tenen les dones en els mitjans de comunicació, que tendeixen a difondre idees preconcebudes sense consonància amb la importància social i econòmica del treball femení”.
Eva Gou és llicenciada en Història per l’UAB, Màster en Estudis de la Diferència Sexual (UB) i Màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania (IIEDG). És experta en gènere i mitjans de comunicació i forma part de Drac Màgic, entitat dedicada a la divulgació audiovisual. Actualment, combina la seva tasca com a tècnica l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació, amb la d’agent d’igualtat.
L’experta en igualtat reconeix que l’exposició i els diferents recursos pedagògics de l’Observatori permeten ajudar a desfer molts estereotips en relació a la igualtat, però que “encara queda molta feina per fer”, i que cal lluitar perquè la societat no es quedi amb l’anomenat “miratge de la igualtat”.
Entre els recursos que posa a l’abast ’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació hi ha les “Eines per a una comunicació no sexista”, que pretén millorar l’anàlisi i les actuacions institucionals relacionades amb el sexisme en la comunicació amb una orientació eminentment pràctica, perfecte per l’àmbit educatiu. Pot consultar-se al web de l’Observatori, a l’apartat “Eines” (www.observatoridelesdones.org).
Uns recursos que, sens dubte, serveixen per fer pedagogia entre els alumnes dels centres educatius, com ha reconegut la directora de La Portalada, Cristina González.
A partir d’aquest dimarts, l’exposició “Quina feinada! La (in)visibilitat del treball femení als mitjans de comunicació” s’estarà a La Portalada, fins el 22 de novembre. Després, es podrà veure a El Roquissar (23, 26 i 27 de novembre), i a l’Institut d’Altafulla (28, 29 i 30 de novembre).
Més enllà de la mostra, el programa de la Regidoria de Polítiques de Gènere d’Altafulla pel 25-N comprèn altres activitats.
Aquest dimecres, 21 de novembre, a les 11:20 hores es farà un programa especial a Altafulla Ràdio sobre les diferents manifestacions de la violència de gènere a càrrec de Danina Martínez, de Mans per l’Acció Solidària d’Altafulla.
Els actes més institucionals es reserven pel dia 23, amb la Lectura del manifest i la performance ”Descomposició de la violència de gènere” a càrrec del grup de Teatre Social + A prop, a les set de la tarda a la plaça del Pou. Al matí, a dos quarts d’11, es faran lectures de fragments del manifest contra la violència cap a les dones a l’Institut i a les escoles.
El Casal La Violeta acollirà el 24 de novembre a les set de la tarda una sessió de Cine fòrum amb “Tódalas mulleres que coñezo”, de Xiana do Teixeiro, sobre la violència als carrers, una sessió que dinamitzarà l’entitat Drac Màgic.
Les activitats acabaran el dia 26 de novembre a les 7 de la tarda al Centre d’Entitats, local de l’Ateneu de Dones amb la xerrada ”El maltractament psicològic: detecció i prevenció en relacions de parella”, a càrrec de Núria Vázquez Orellana, doctora en Psicologia, experta en Psicologia Forense i professora de la URV.
Precisament aquest dilluns ha fet 85 anys que les dones van votar per primera vegada en unes eleccions generals a Espanya: va ser el 19 de novembre del 1933, i hi va haver 6.800.000 dones incorporades al cens electoral.
Eva Gou, tècnica de l'Observatori de les dones en els Mitjans de Comunicació
Eva Gou, tècnica de l'Observatori de les dones en els Mitjans de Comunicació
Cristina González, directora de l'Escola la Portalada